Revija Reporter
Svet

Japonska restavracija kaznuje stranke, ki ne dokončajo obroka

STA

15. feb. 2013 11:12 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

V neki japonski restavraciji očitno ne tolerirajo strank, ki puščajo hrano na krožnikih. Restavracija Hačikjo v mestu Saporo sili stranke, ki naročene hrane ne pojedo do konca, v "donacijo". Globa sicer velja samo za določeno jed iz riža in lososovih iker.

Kot piše na meniju restavracije, je donacija predvidena pri jedi tsuko meši, saj sestavine pridobivajo ribiči, ki delajo v težkih delovnih razmerah, včasih tako nevarnih, da tvegajo življenje. Da se izkaže hvaležnost za hrano, ki je z njihovim delom na voljo, je prepovedano v skledi pustiti tudi eno samo riževo zrno.

A čeprav pravila Hačikja predvidevajo kazni, so v restavraciji povedali, da od strank kazen redko zahtevajo, poleg tega pa jih večina jed tsuko meši poje do konca, navaja makedonska tiskovna agencija MIA.