Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najvplivnejši poljski politik je Nemčijo obtožil, da želi EU spremeniti v četrti rajh

Deli na:
Najvplivnejši poljski politik je Nemčijo obtožil, da želi EU spremeniti v četrti rajh

Jaroslaw Kaczynski - Foto: Reuters

Namestnik poljskega premierja in vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je obtožil nemško vlado, da želi spremeniti Evropsko unijo v četrti rajh. Podoben izraz so glede namer nove nemške vlade v zadnjem času uporabili tudi drugi vidnejši predstavniki PiS, poročajo tuje tiskovne agencije.

V pogovoru za časnik GPC je Kaczynski dejal, da nekatere države "niso navdušene nad idejo, da se nemški četrti rajh zgradi na osnovi EU". "Če se bomo Poljaki strinjali s tem modernim podrejanjem, bomo ponižani na različne načine," je dodal.

Prepričan je še, da se Sodišče EU zlorablja za federalistične ideje.

Nova nemška vlada je v svoji koalicijski pogodbi med drugim zapisala, da si želijo federativno ureditev EU. To pa je naletelo na ostro kritiko poljske vlade. Kaczynski je celo prepričan, da bi bila Poljska s tem ob pravico do samoodločanja. Do načrtov je bil nedavno kritičen tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ko je gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Poljska je sicer že dlje v sporu tudi z Evropsko komisijo, predvsem zaradi vladavine prava. Ravno ta teden se je Evropska komisija odločila sprožiti postopek za ugotavljanje kršitev proti Poljski, saj je resno zaskrbljena zaradi nedavnih odločitev tamkajšnjega ustavnega sodišča. Gre predvsem za julijsko in oktobrsko sodbo glede neskladnosti pogodb EU s poljsko ustavo, s čimer so ustavni sodniki postavili pod vprašaj primarnost prava EU.