Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najbogatejši Francoz vendarle ne bo postal belgijski državljan

Deli na:
Najbogatejši Francoz vendarle ne bo postal belgijski državljan

Foto: Reuters

Najbogatejši Francoz, baron luksuznih izdelkov Bernard Arnault vendarle ne bo postal belgijski državljan. Kot je povedal v včerajšnjem intervjuju, je umaknil prošnjo za pridobitev dvojnega francosko-belgijskega državljanstva. To naj bi storil zato, ker so vsi mislili, da se želi na ta način izogniti plačilu davkov v Franciji, kar pa ni bilo res.

"Večkrat sem pojasnil, da bom imel še naprej bivališče v Franciji in da bom še naprej tu plačeval davke. A zaman, to sporočilo ni prišlo do ljudi. Danes sem se odločil, da odpravim vse nejasnosti. Umikam svojo prošnjo za belgijsko državljanstvo," je v pogovoru za francoski Le Monde dejal direktor družbe LVMH, ki prodaja luksuzne izdelke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Arnaultova odločitev, da postane državljan sosednje Belgije, je lani v Franciji povzročila pravo ogorčenje. V javnost je namreč prišla v luči napovedi francoskega socialističnega predsednika Francoisa Hollandea, da bodo v Franciji uvedli 75-odstotno obdavčitev najbogatejših, to je tistih, ki letno zaslužijo prek milijona evrov.

Arnault, ki po ocenah revije Forbes "tehta" kar 29 milijard dolarjev, je sicer ves čas vztrajal, da motiv za njegov korak ni izogibanje plačilu davkov. Zatrjeval je, da bo ostal davčni zavezanec v Franciji in da bo izpolnil vse obveznosti do svoje države, a si je v levih medijih kljub temu prislužil naziv "izdajalec".

Se je pa takrat zaradi davka na bogate v Belgijo preselil igralec Gerard Depardieu, ki se je ob tem tudi zapletel v oster spor s francoskimi oblastmi.