nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Kosovu v vodstvu Samoopredelitev

Deli na:
Na Kosovu v vodstvu Samoopredelitev

Vodja gibanja Vetëvendosje Albin Kurti. - Foto: Reuters

Največ glasov na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu je po preštetju 93,7 odstotka glasov osvojilo gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija, in sicer 25,8 odstotka glasov. Na drugem mestu je Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe s 25 odstotki. Sledi Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika Hashima Thacija.

PDK je prejela 21,2 odstotka glasov podpore. Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) dosedanjega premierja Ramusha Haradinaja je dobilo 11,6 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba je bila na nedeljskih volitvah 44 odstotkov in tako za 2,5 odstotne točke večja kot na volitvah leta 2017.

Kurti je okrog polnoči skupaj s svojimi privrženci v središču Prištine že slavil zmago. "Republiko smo rešili ujetništva politike. Danes smo končali to dramo," je pred tem dejal za televizijsko postajo T7 in se zavzel za čimprejšnjo sestavo nove vlade, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vjosa Osmami, ki je bila premierska kandidatka LDK, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazila prepričanje, da bodo stranke sedle za mizo in se pogovorile o koaliciji.

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.