Revija Reporter
Svet

Švedski socialdemokrati ostajajo največja stranka, a dosegli najslabši rezultat v stoletju

STA

10. sep. 2018 7:54 Osveženo: 7:55 / 10. 9. 2018

Deli na:

Stefan Löfven z ženo Ullo.

Profimedia

Švedski socialdemokrati so na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobili 28,4 odstotka glasov podpore, kažejo začasni rezultati po preštetju 99,8 odstotka glasov. Socialdemokrati tako ostajajo največja stranka, a so hkrati zabeležili najslabši rezultat v zadnjih stotih letih. Skrajno desni Švedski demokrati so dobili 17,6 odstotka glasov podpore.

S tem so Švedski demokrati zaenkrat pristali na tretjem mestu, za konservativno, desnosredinsko Zmerno stranko, ki je prejela 19,8 odstotka glasov. Prešteti morajo še okoli 200.000 glasov iz tujine, to pa naj bi storili v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razlika med dvema glavnima taboroma je zaenkrat zgolj 30.000 glasov.

Premier Stefan Lofven je že povabil tabor štirih desnosredinskih strank k "čezblokovskemu sodelovanju". Dodal je, da rezultati kažejo, da je na Švedskem napočil čas za konec blokovske politike, poroča AFP.

Lofvenovo zavezništvo je dobilo 144 poslanskih mandatov v 349-članskem parlamentu. Za večino v parlamentu je potrebnih 175 mandatov.

Pogajanja o sestavi švedske vlade bodo po oceni opazovalcev tokrat lahko dolgotrajna, saj noben od tradicionalnih blokov ne more vladati samostojno, hkrati pa se nobena stranka doslej še ne želi odpovedati svojemu tradicionalnemu taboru. Sestava vlade na Švedskem, ki običajno v povprečju traja šest dni, bi tako lahko tokrat trajala več tednov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.