profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na tisoče vernikov v Sveti deželi, v Vatikanu še zadnje priprave

Deli na:
Na tisoče vernikov v Sveti deželi, v Vatikanu še zadnje priprave

Foto: Reuters

Na tisoče kristjanov z vsega sveta se je danes zbralo na božičnih slovesnostih v Sveti deželi. Tradicionalna procesija od Jeruzalema do Betlehema se je začela opoldne pod vodstvom latinskega patriarha Fuada Tvala, najvišjega predstavnika Vatikana v Sveti deželi. Medtem se verniki na praznovanjih že zbirajo tudi v Vatikanu.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, so v krščanski četrti starega dela Jeruzalema zadoneli cerkveni zvonovi, nato pa se je kakšnih 40 vozil v za december izjemno toplem vremenu in pod jasnim nebom odpravilo v smeri Betlehema.

Že pred začetkom procesije so se ob jaslicah pred baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu zbrali številni verniki. Popoldne so tam božične pesmi skupaj prepevali zbori z vsega sveta. V jami pod oltarjem cerkve iz 6. stoletja naj bi se rodil Jezus.

Vrhunec slovesnosti bo sicer tradicionalna polnočnica na sveti večer, ki jo bo 72-letni Tval, arabski kristjan iz Jordanije, po poročanju dpa vodil v cerkvi sv. Katarine v Betlehemu.

Obred bo večinoma potekal v arabščini, po napovedih pa se ga bosta udeležila palestinski predsednik in premier Mahmud Abas in Salam Fajad ter jordanski zunanji minister Naser Džudeh, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Letošnji božič je sicer za Palestince še posebnega pomena, saj ga praznujejo po velikih uspehih na diplomatskem prizorišču.

Generalna skupščina Združenih narodov je novembra dvignila status Palestine v državo opazovalko nečlanico, že pred tem pa je Palestincem letos uspelo doseči vpis bazilike Jezusovega rojstva na seznam Unescove svetovne dediščine.

Na te uspehe je danes spomnil tudi Tval, ki je pred procesijo vernikom v Jeruzalemu dejal, da letošnja praznovanja obeležujejo dvojno radost - rojstvo Jezusa in rojstvo države Palestine. Ob tem je sicer priznal, da bo pot do državnosti še dolga, piše ameriška tiskovna agencija AP.



Kot je poudaril, mora ameriški predsednik Barack Obama v drugem in zadnjem mandatu takoj začeti delati na rešitvi bližnjevzhodnega spora, ki bo vodila v dve državi.

Sicer pa je Tval dejal še, da so kristjani v arabskem svetu v manjšini, a so kljub temu več kot le številka. Zato bi morali v luči nedavnih arabskih revolucij prevzeti svojo vlogo in izkazati vrednote nenasilja ter začeti medverski dialog.

Po podatkih palestinskega ministrstva za turizem naj bi ob letošnjem božiču v Betlehem prispelo okoli 15.000 romarjev z vsega sveta. Lani se je božičnega dogajanja v Sveti deželi udeležilo rekordnih 100.000 turistov, a letošnja številka bo nižja, predvsem zaradi novembrske izraelske ofenzive na območje Gaze.

V Vatikanu medtem potekajo še zadnje priprave na praznovanje svetega večera. Bazilika sv. Petra se popoldne zapre in vrata znova odpre ob 20. uri, dve uri pred začetkom polnočnice.

Medtem naj bi na trgu sv. Petra popoldne slovesno odprli jaslice, ki so tokrat darilo iz južnoitalijanske dežele Bazilikate in so jih zasnovali po tamkajšnjem mestu Matera, ki je pod Unescovo zaščito in se ponaša z nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic in hiš.

Ob jaslicah stoji 24 metrov visoko božično drevo, ki ga je papež tokrat dobil od občine Pescopennataro v prav tako južnoitalijanski deželi Molise. Drevo so osvetlili že na slovesnosti 14. decembra, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Polnočnice se v zadnjem času namesto ob polnoči začenjajo že ob 22. uri, s čimer je 85-letni papež Benedikt XVI. dobil malo več premora pred svojim naslednjim božičnim opravilom - ko na božični dan opoldne z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prebere božično poslanico in podari tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).