adventure-1807524_1920 Dobra karma

Tarot napoved: usodi ne boste mogli ubežati, zato...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Svet

Na Spodnjem Saškem slavila leva koalicija; CDU Merklove kljub zmagi v opozicijo

Deli na:
Na Spodnjem Saškem slavila leva koalicija; CDU Merklove kljub zmagi v opozicijo

Foto: Reuters

Na nedeljskih regionalnih volitvah v nemški zvezni deželi Spodnja Saška je zmagala koalicija socialdemokratov (SPD) in zelenih. Stranki sta skupaj dobili več glasov kot koalicija krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel in liberalcev. Po desetih letih se tako poslavlja desna vlada, ki jo je od leta 2010 vodil David McAllister.

Po še nedokončnih podatkih so krščanski demokrati dobili okoli 36 odstotkov glasov oziroma za 6,5 odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah, liberalci 9,9 odstotka, socialdemokrati 32,6 odstotka in zeleni 13,7 odstotka.

Slednji so svoj izid glede na leto 2008 izboljšali za 5,5 odstotne točke, medtem ko se je podpora SPD zvišala za 2,3 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kandidat socialdemokratov za predsednika regionalne vlade Stephan Weil je v nedeljo zvečer dejal, da je pripravljen vladati tudi z enim samim glasom večine.

Desnica je v zvezni deželi, od koder sicer prihaja nekdanji nemški socialdemokratski kancler Gerhard Schröder, vladala od leta 2003.

Izid volitev je tesen in po zaprtju volišč kar nekaj ur ni bilo jasno, kdo je zmagovalec. Ankete pred volitvami so sicer napovedovale zmago levice, a se je v zadnjih dneh razlika med stranema precej zmanjšala.

Kljub temu pa zmaga levice v četrti najbolj naseljeni nemški zvezni deželi po oceni analitikov ne napoveduje izida jesenskih parlamentarnih volitev, na katerih se zmaga obeta krščanskim demokratov kanclerke Merklove.

loading...
Loading...