Mario Galunič Dobra karma

Iskreni Mario Galunič: 'Ženske mojega življenja...

hipiji Svet24.si

Razgnali pripadnike »kulta,« ki so se zbrali ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

nakupovanje, trgovina Svet24.si

Trgovine bodo ob nedeljah in dela prostih dneh ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

Na Spodnjem Saškem slavila leva koalicija; CDU Merklove kljub zmagi v opozicijo

Deli na:
Na Spodnjem Saškem slavila leva koalicija; CDU Merklove kljub zmagi v opozicijo

Foto: Reuters

Na nedeljskih regionalnih volitvah v nemški zvezni deželi Spodnja Saška je zmagala koalicija socialdemokratov (SPD) in zelenih. Stranki sta skupaj dobili več glasov kot koalicija krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel in liberalcev. Po desetih letih se tako poslavlja desna vlada, ki jo je od leta 2010 vodil David McAllister.

Po še nedokončnih podatkih so krščanski demokrati dobili okoli 36 odstotkov glasov oziroma za 6,5 odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah, liberalci 9,9 odstotka, socialdemokrati 32,6 odstotka in zeleni 13,7 odstotka.

Slednji so svoj izid glede na leto 2008 izboljšali za 5,5 odstotne točke, medtem ko se je podpora SPD zvišala za 2,3 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kandidat socialdemokratov za predsednika regionalne vlade Stephan Weil je v nedeljo zvečer dejal, da je pripravljen vladati tudi z enim samim glasom večine.

Desnica je v zvezni deželi, od koder sicer prihaja nekdanji nemški socialdemokratski kancler Gerhard Schröder, vladala od leta 2003.

Izid volitev je tesen in po zaprtju volišč kar nekaj ur ni bilo jasno, kdo je zmagovalec. Ankete pred volitvami so sicer napovedovale zmago levice, a se je v zadnjih dneh razlika med stranema precej zmanjšala.

Kljub temu pa zmaga levice v četrti najbolj naseljeni nemški zvezni deželi po oceni analitikov ne napoveduje izida jesenskih parlamentarnih volitev, na katerih se zmaga obeta krščanskim demokratov kanclerke Merklove.

Loading...