Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobro jutro Janez Stanovnik

Deli na:
Dobro jutro Janez Stanovnik

Foto: Bobo

Glavni odbor Zveze združenj borcev NOB Slovenije se je po treh letih vladavine koalicije KGB zbudil in objavil katastrofično izjavo o stanju naroda in države.

Zveza borcev se pomlajuje. Čedalje več je borcev, ki so NOB gledali ali iz zibelke, ali pa so za NOB izvedeli med šolanjem. To je dobro – zveze borcev tako nikoli ne more biti konec. Če bo šlo tako dalje, bo – ko bo umrl poslednji resnični partizan – več borcev, kot jih je kdajkoli sodelovalo pri uporu nacizmu in fašizmu. Navsezadnje si nikdar ne ve, kdaj in komu se bo treba upreti. Čudno pa je, da so tako mladi prvoborci spali tri leta, ko je koalicija KGB sesuvala narod in državo.

Dobro je tudi, da ima ta organizacija za predsednika Janeza Stanovnika. Po treh letih škandalozne vladavine KGB, ki jo je Stanovnik s svojo organizacijo nesmrtno podpiral do zadnjega diha, se je zdaj spomnil, da je čas, da vseslovenskemu občestvu pošlje ”Izjavo o stanju naroda in države”. To je približno tako, kot če bi se slovenski partizani nacizmu in fašizmu uprli, ko bi deželo osvobodil že nekdo drug in bi izdali deklaracijo o nujnem oboroženem uporu.
Tudi to, da morajo Stanovnik in njegovi narodu povedati, kako mu je v resnici, je sicer malo čudno, saj običajno narod sam čuti, kaj mu manjka. Slovenskemu narodu – vsaj večini – v zadnjih treh letih globalne krize Stanovnikove KGB manjka prav vse. Nekaterim celo hrane, strehe nad glavo in pravne države. Stanovnik in njegovi zagotovo poznajo podatek, koliko starostnikov je moralo v zadnjnih treh letih zapustiti domove za ostarele, ker preprosto ne oni in ne njihovi sorodniki niso imeli dovolj denarja. V povprečju namreč v Sloveniji ni prestižnih varovanih domovanj za starejše zaslužne občane, ki bi bila subvencionirana, torej skoraj zastonj. Verjetno med tiste, ki si tega ne morejo privoščiti spada tudi marsikateri prvoborec, ki se je po osvoboditvi vrnil na svoj požgani in izropani dom in ni padel v tisto skupino priviligiranih komunistov, ali pa bivših krščanskih socialistov, ki so se razglasili za elito komunistične oblasti.
Načeloma pa me veseli ugotovitev, da je stanje Janeza Stanovnika in njegovega najožjega borčevskega odbora boljše od povprečnega stanja naroda. Tako je vsaj nekdo, ki nam lahko analitično in prisebno pove, kar nam gre četudi zelo pozno.


A nikoli ni prepozno. A kaj nam sporočajo iz Stanovnikovega štaba o stanju naroda in države? Kdo so poglavitni krivci? Volilni sistem, politične elite, zloraba institucij parlamentarne demokracije, lažni moralisti, nekateri mediji. Ko po tem napetem, ostrem branju človek pričakuje imena, pa se Stanovnikovi ustavijo. Če bi napisali kaj po pravici in resnici, bi morali omeniti koga, ki so ga neumorno podpirali. Recimo koalicijo KGB in Pahorjevo vlado.
V resnici gre pri tej izjavi za pamflet, ki napada temeljne vrednote osamosvojitve, tudi večstrankarski sistem in svobodo medijev. A saj Stanovnikovi na koncu izjave povedo, kdo so v resnici in za kaj se zavzemajo:
”Ljudska dmeokracija,  ki si jo je zapisala v svoj program Osvobodilna fronta, zahteva aktivno udeležbo državljanov v narodovi usodi ne samo na volitvah, ampak tudi v vsakodnevni praksi.” Tisti, ki vsaj malo poznajo zgodovino OF vse do Dolomitske izjave in njene posledice po letu 1945, bodo ob teh besedah upravičeno zastrigli z ušesi, saj si zagotovo ne želijo nazaj v te čase. Ima pa ZZB vso pravico, da tam ostane. Samo naroda in države naj s tem ne posiljuje.
Stanovnikova organizacija pa je tudi s politično podporo Zoranu Jankoviću, stebru neoliberalizma, dokazala, da je ob tej podpori pozabila na skrb za narod in državo. Zato njihove izjave ne gre jemati resno.