Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na smrt obsojeni bostonski bombaš Carnajev se opravičuje za svoj zločin

Deli na:
Na smrt obsojeni bostonski bombaš Carnajev se opravičuje za svoj zločin

Foto: Reuters

Bostonski zvezni sodnik George O'Toole je 21-letnega Džoharja Carnajeva včeraj formalno obsodil na smrt zaradi bombnega napada na bostonski maraton 15. aprila 2013, v katerem so umrle tri osebe, ranjenih pa je bilo več kot 260. Carnajev se je pred izrekom obsodbe, po dolgem dnevu poslušanja izpovedi žrtev in sorodnikov ubitih, opravičil za dejanje.

Carnajevo usodo je že prej zapečatila zvezna porota, ki ga je obsodila na smrt, sodnik pa je to le formalno potrdil. Pred tem je 24 žrtev napada in sorodnikov ubitih tri ure javno izpovedovalo svoje duše Carnajevu. Govorili so mu o bolečinah, ki jih je povzročil, ga zmerjali in pošiljali tja, kamor bo morda čez dolga leta pritožb in prizivov tudi odšel.

Carnajev doslej javno ni povedal ničesar in njegovo opravičilo je bilo za marsikoga presenečenje. Dejal je, da bi se rad opravičil žrtvam in sorodnikom in da mu je žal za vse trpljenje in nepopravljivo škodo, ki jo je povzročil. Povedal je, da moli za žrtve ter prosi Boga odpuščanja zase, za svojega brata in svojo družino.

Sodnik O'Toole je bil poetsko razpoložen in je citiral Shakespeara, ko je govoril o zlu. "Obsojam te na smrt z usmrtitvijo. Ostal boš v spominu kot simbol zla. Kadarkoli se bo omenilo tvoje ime, se bo obudil spomin na zlo, ki si ga povzročil," je dejal sodnik.

Džohar Carnajev je na cilju bostonskega maratona skupaj s starejšim bratom Tamerlanom nastavil dve doma izdelani bombi. Napad sta brata utemeljila kot kazen za postopke ameriške vlade z muslimani po svetu. Tamerlan je po napadu umrl v spopadu s policijo, Džoharja pa so ujeli ranjenega skritega v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona.