nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na sirskih in iraških bojiščih je skoraj 30.000 tujih teroristov

Deli na:
Na sirskih in iraških bojiščih je skoraj 30.000 tujih teroristov

Foto: Arhiv Reporterja

V Siriji in Iraku je trenutno skoraj 30.000 tujih terorističnih borcev, je sporočil visok predstavnik Združenih narodov Jean-Paul Laborde ter posvaril, da tveganje za napade v državah, od koder borci prihajajo, narašča.

"Število tujih terorističnih borcev je zelo visoko" v Siriji in Iraku, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP povedal vodja protiterorističnega odbora ZN. "Skoraj 30.000 jih je in sedaj, ko se krči ozemlje, ki ga ima pod okriljem Islamska država, smo priča njihovemu vračanju, ne le v Evropo, temveč v vse države njihovega izvora, tudi Tunizijo in Maroko," je še pripomnil.

"Teroristični napadi v državah, od koder ti borci izvirajo, bi se lahko okrepili. Na ta način bi se uprli pritisku, ki se vrši nanje," je dodal.

Laborde, sicer nekdanji francoski sodnik, je države pozval k vzpostavitvi "filtrirnega sistema za ločevanje med veliko večino tujih borcev, ki se vračajo in niso nevarni, ter tistimi, ki so".

Obenem je izpostavil, da mednarodna skupnost za boj proti terorizmu razpolaga s pravnimi sredstvi, a obenem opozoril, da je "prilagodljivost in prožnost terorističnih organizacij veliko hitrejša od naše".

Pozval je k boljšemu sodelovanju s spletnimi velikani, kot so Google, Twitter in Microsoft, a obenem izpostavil, da je treba to storiti brez "kršenja svobode izražanja". Obenem je države pozval k hitrejši in obširnejši izmenjavi informacij. "Če tega ne bomo storili, bomo priča naraščajočemu številu terorističnih dejanj," je dodal.

Protiteroristični odbor sestavljajo predstavniki držav članic Varnostnega sveta ZN, oblikovan pa je bil po napadih 11. septembra 2001 v ZDA.