pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Berlinu aretirana salafista, ki sta rekrutirala borce za Islamsko državo

Deli na:
V Berlinu aretirana salafista, ki sta rekrutirala borce za Islamsko državo

Foto: Reuters

V Berlinu je kakih 250 policistov davi izvedlo obsežno protiteroristično akcijo in preiskalo več objektov, kjer naj bi se zbirali islamisti. Pri tem sta bila aretirana dva moška, stara 41 in 43 let. Osumljena sta, da sta rekrutirala borce za Islamsko državo (IS) in načrtovala napade v Siriji, ne pa tudi v Nemčiji.

Po navedbah tožilstva in policije so pripravljanja težkega nasilnega dejanja, ki predstavlja grožnjo državi, v Siriji ter novačenja borcev v vrste IS osumljeni še trije moški. A očitki na njihov račun zaenkrat niso tako resni, da bi jih lahko aretirali, zato ostajajo na prostosti. Pristojni zaenkrat nimajo razloga za domnevo, da bi načrtovali napade na nemških tleh.

Racije je 250 policistov, ki so jim pomagali še trije komandosi, danes izvedlo v enajstih stanovanjih, večinoma v berlinskih soseskah Wedding in Moabit, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aretirana moška naj bi že leta pripadala "na nasilje pripravljenemu salafističnemu spektru". Eden od njiju, Ismet D., naj bi kot samooklicani "emir" Weddinga in "predsednik sveta modrecev" vodil islamistično skupino v berlinski soseski Tiergarten. Skupino naj bi sestavljali ljudje iz Turčije ter iz ruskih republik Čečenije in Dagestana.

Medtem ko naj bi 41-letni Ismet D. člane skupine poučeval o islamu in jih radikaliziral ter jih pripravljal na sodelovanje "v džihadu proti nevernikom v Siriji", naj bi bil 43-letni Emin F. pristojen predvsem za finance, še piše Spiegel.

Oba naj bi člane skupine na njihovi poti v Sirijo tudi organizacijsko in finančno podpirala ter jim kasneje dala denar za izvedbo napadov tam. Poleg tega naj bi jim priskrbela vojaško opremo.