nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Otoku pred evropskimi volitvami vodi evroskeptični Ukip

Deli na:
Na Otoku pred evropskimi volitvami vodi evroskeptični Ukip

Foto: Reuters

Na Otoku pred evropskimi volitvami vse bolj narašča podpora skrajno desni evroskeptični stranki Ukip, ki je v zadnjih javnomnenjskih raziskavah celo prevzela vodstvo. Kot kažejo danes objavljeni izsledki ankete inštituta za raziskave javnega mnenja YouGov, bi Ukip volilo 31 odstotkov Britancev, laburiste 28 odstotkov, konservativce pa 19 odstotkov.

Desničarska stranka, ki je znana predvsem po svojem nasprotovanju priseljevanju in evropski integraciji, je v zadnjih letih pridobivala na priljubljenosti predvsem zaradi zaskrbljenosti glede priseljevanja v Veliko Britanijo.

Kampanja Ukipa pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo v Veliki Britaniji potekale 22. maja, je sicer sprožila plaz očitkov, češ da je rasistična. Z več plakati se je namreč stranka vnovič spravila na priseljence iz evropskih držav. Vključuje tudi plakate, ki med drugim opozarjajo, da "26 milijonov ljudi v Evropi išče delo". "In čigave službe želijo?" se sprašujejo s kazalcem, usmerjenim na bralca. Spet drugi plakat prikazuje delavca s čelado in sloganom: "Politika EU na delu. Britanski delavci so močno prizadeti zaradi neomejene poceni delovne sile."

Vodja Ukipa Nigel Farage obtožbe zavrača in trdi, da njihova kampanja odraža resničnost, kakršno občutijo milijoni Britancev. Niti najmanj jih ne moti, če bodo s tem dvignili nekaj prahu, je zatrdil.

Stranka Ukip sicer še nikoli ni osvojila sedeža v britanskem parlamentu, je pa s 17 odstotki glasov na zadnjih evropskih volitvah leta 2009 pristala na drugem mestu. Največjo podporo je tedaj dobila konservativna stranka, za katero je glasovalo 28 odstotkov Britancev.