Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Novi Zelandiji bo zrasla katedrala iz kartona

Deli na:

V mestu Christchurch, ki ga je lani prizadelo več potresov, bodo zgradili začasno katedralo iz kartona. Ta bo nadomestila zgodovinsko anglikansko poslopje, ki ga je tresenje tal uničilo. V kartonasti katedrali bo prostora za 700 ljudi, gradnja bo stala 4,5 milijona novozelandskih dolarjev (2,8 milijona evrov), postavili pa naj bi jo do konca leta.

Več kot 130 let staro katedralo, simbol Christchurcha, je uničil niz lanskih potresov. Najprej se je v potresu februarja 2011, v katerem je umrlo 185 ljudi, porušil njen zvonik, dokončen konec pa ji je prineslo tresenje tal junija in decembra lani.

Kot so danes sporočili predstavniki Anglikanske cerkve, bo začasno katedralo oblikoval japonski arhitekt Šigeru Ban, in sicer kot simbol upanja za prizadeto mesto, ki si po lanski naravni katastrofi še vedno ni opomoglo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njen nadomestek bodo na betonski temeljni plošči zgradili iz kartonastih cevi, lesenih tramov in gradbenega jekla. Gradbena dela bodo predvidoma pričeli prihodnji teden.

Arhitekt Ban je že postavil več kartonastih poslopij po potresih, med drugim v japonskem Kobeju, italijanski L'Aquili in na Haitiju. Bo pa katedrala v Christchurchu doslej njegov največjih podvig.

Sam trdi, da trdnost stavbe nima nobene zveze s trdnostjo materialov, iz katerih je zgrajena. "Potresi z lahkoto uničijo tudi betonske stavbe. Papirnatih poslopij pa ne morejo uničiti. So tudi poceni," pravi arhitekt.

Anglikanska cerkev še ni dokončala načrtov za katedralo, ki bi trajno nadomestila uničeni božji hram. Njena gradnja bi lahko stala do 100 milijonov novozelandskih dolarjev (slabih 63 milijonov evrov).