sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem za mandatarja predlagajo Tihomirja Oreškovića

Deli na:
Na Hrvaškem za mandatarja predlagajo Tihomirja Oreškovića

Foto: pliva.com

Hrvaška Domoljubna koalicija in stranka Most neodvisnih list sta po današnjem srečanju sporočili, da je njun kandidat za mandatarja nove hrvaške vlade finančni direktor izraelske farmacevtske družbe Teva Tihomir Orešković. S predlogom za mandatarja in podpisi podpore bodo odšli na posvetovanja k predsednici države Kolindi Grabar-Kitarović.

Predsednik Mosta Božo Petrov je po srečanju s predstavniki desne koalicije v zagrebškem hotelu Sheraton izjavil, da so soglašali z Oreškovićem. Potrdil je, da ga je predlagala Domoljubna koalicija. Hrvaški mediji so pred srečanjem neuradno poročali, da je Orešković kandidat Mosta.

"Tihomir je bil njihov predlog. Po primerjanju, kateri kandidat bi bil najboljši, smo soglašali z Oreškovićem," je izjavil Petrov. Poudaril je, da gre za nestrankarsko osebo.

Petrov je novinarjem tudi povedal, da je Domoljubna koalicija prišla v stik z Oreškovićem pred nekaj meseci, ko so iskali strokovne osebe za svojo vlado. Kot je dodal, je bil seznanjen z dejstvom, da bo kot mandatar sodeloval pri oblikovanju prihodnje vlade.

"Orešković je bil psihično pripravljen na to," je dejal Petrov ter dodal, da bo novi mandatar tudi oblikoval vlado, potem ko bosta strokovnjake za položaje v ministrstvih predlagali Domoljubna koalicija in Most. Pojasnil je, da se o imenih ministrov niso pogovarjali, temveč samo o zmanjšanju števila ministrstev.

Tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko je dejal, da je bil eden od predpogojev za dogovor nestrankarski kandidat za mandatarja nove vlade.

"Za mandatarja smo dobili izkušenega človeka. Odločali bomo skupaj na pravi način in dali prednost strokovnosti. Vemo, da je Hrvaška najpomembnejša. Za gospodarski razvoj nam je bistven takšen človek," je izjavil Karamarko.

Ocenil je, da pomeni dogovor predsednikov HDZ in Mosta, da noben izmed njiju ne bo mandatar, velik premik v hrvaškem političnem življenju. Dodal je, da se bodo zvečer pogovarjali o tem, kdaj bo ustanovitvena seja hrvaškega sabora.

Ne Karamarko ne Petrov sicer nista želela povedati, kakšna bo njuna vloga v prihodnji vladi. Povedala sta, da bodo podpredsedniki vlade "močne strankarske osebe".

Orešković je od lani finančni direktor za Evropo izraelske farmacevtske družbe Teva v Amsterdamu. Teva je lastnica hrvaške Plive, v kateri je bil 49-letni Orešković predsednik uprave.

Domoljubna koalicija in Most naj bi okoli 17. ure predstavila svoj predlog za mandatarja predsednici države na posvetovanjih. Na torkovih posvetih so potrdili, da imajo zadostnih 78 poslanskih mandatov za podporo novemu mandatarju.