sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi Milanović se je pripravljen odpovedati premierskemu položaju

Deli na:
Tudi Milanović se je pripravljen odpovedati premierskemu položaju

Foto: Reuters

Hrvaški premier in predsednik SDP Zoran Milanović je v včerajšnjem odprtem pismu pozval stranko Most neodvisnih list k nadaljevanju pogovorov o oblikovanju saborske večine in prihodnje hrvaške vlade. Med drugim je zapisal, da se je pripravljen pogovarjati o predsedniku Mosta Božu Petrovu kot prihodnjem mandatarju.

Milanović je spomnil na podrobnosti s pogovorov levosredinske koalicije Hrvaška raste in Mosta prejšnji teden, ko so med drugim razpravljali o stališčih Mosta, da niso pripravljeni podpreti mandatarja za sestavo nove vlade iz vrst SDP ali HDZ.

Predsednik SDP je ocenil, da bi pogajanja nadaljevali na podlagi teh pogovorov in izrazil pripravljenost, da bi se pogovarjali tudi o Petrovu kot morebitni osebi, ki bi sestavila novo hrvaško vlado.

"Ob tem smo odprti za sodelovanje z vsemi ostalimi strankami in izvoljenimi saborskimi poslanci ob pogojih, ki smo jih že nekajkrat predstavili v javnosti," je zapisal. Pojasnil je, da se morajo vsi potencialni partnerji v tem procesu odpovedati članom, proti katerim so vložene pravnomočne obtožnice za hujša kazniva dejanja.

Prav tako niso pripravljeni sodelovati s strankami in poslanci, ki v svojih programih ali v javnih nastopih na kakršenkoli načinih spodbujajo rasno, versko in drugo nestrpnost ter postavljajo pod vprašaj pravice narodnih manjšin.

Milanović je tudi poudaril, da HDZ ni izpolnil zahteve Mosta, ko gre za sodelovanje v prihodnji vladi, ker je tudi desna Domoljubna koalicija zavrnila možnost delovanja v Banskih dvorih z Mostom in koalicijo Hrvaška raste. Izpostavlja, da predsednik HDZ Tomislav Karamarko ni do konca zavrnil ambicije, da bi bil mandatar, čeprav je dejal, da je pripravljen podpreti nestrankarskega kandidata, kar pogojuje Most.

Šef SDP je še izrazil prepričanje, da bo Most prepoznal odprtost in jasna stališča levosredinske koalicije, ki si želi nadaljevanja pogovorov "brez fige v žepu".