reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška policija prijela šesterico zaradi eksplozije sredi Zagreba

Deli na:
Hrvaška policija prijela šesterico zaradi eksplozije sredi Zagreba

Foto: Reuters

Zagrebška policija je danes potrdila, da so na območju Zagreba in Šibenika prijeli šest oseb, ki jih sumijo podtikanja in sprožitve eksplozivne naprave, ki jo je razneslo v sredo zgodaj zjutraj na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Hrvaški mediji so poročali, da so šesterico prijeli v petek zvečer.

Kot ob sklicevanju na neuradne vire pišejo hrvaški časniki, so policisti s pomočjo številnih nadzornih kamer, ki so postavljene ob osrednjem mestnem trgu, najprej razkrili moškega, ki naj bi podtaknil eksplozivno napravo pri spomeniku banu Josipu Jelačiću.

Osumljenca so potem prijeli, zatem pa še štiri osebe, ki naj bi bile z njim povezane, je poročal Jutarnji list. Dodaja, da so peterica, ki so jih prijeli v Zagrebu z območja Šibenika.

Medtem je načelnica občine Vodice pri Šibeniku, Branka Juričev-Martinčev potrdila, da je pet izmed šestih prijetih mlajših moških iz njene občine. "Ne morem verjeti, da so to storili. Šokirana sem in težko verjamem, da bi storili to dejanje, ki je deležno vsake obsodbe," je dejala Juričev-Martinčeva.


Potrdila je, da je eden izmed prijetih član mladih HDZ. Kot je še poročal lokalni novičarski spletni portal sibenik.in, v Šibeniku in Vodicah krožijo govorice, da gre za otroke iz uglednih in bogatih družin. Med prijetimi je študent, ki je pri koncu študija zgodovine in čaka na diplomo, kot tudi član družine enega izmed gasilcev, ki so pred nekaj leti umrli v požaru na otoku Kornatu, dodaja šibeniški portal.

Policija danes ni želela govoriti o podrobnostih dogodka, ki je vznemiril prebivalce središča mesta. Potrdili so, da poteka kriminalistična preiskava, ki vključuje tudi preiskavo stanovanj prijetih oseb. Do večera pa bodo vedeli, ali bodo prijete tudi kazensko ovadili zaradi povzročanja splošne nevarnosti.

Zaenkrat ni znano za kakšno zvrst eksplozivne naprave gre, policisti so že v sredo zanikali, da bi šlo za pirotehnično sredstvo. Povedali so, da je šlo za priročno napravo šibke moči. Motiv še preiskujejo. V eksploziji ni bil nihče ranjen, tudi gmotna škoda je zanemarljiva.

Sredine eksplozije niso označili kot teroristični napad, niti je zaenkrat niso povezali z dvema eksplozijama, ki sta sta odjeknili v zahodnem delu mesta, na železniški progi in postajališču mestnega prometa 9. in 11. januarja. Zaradi podtikanja teh eksplozivnih naprav je policija osumila in priprla 53-letnega Vojislava Blaževića, ki je bil v drugi eksploziji lažje ranjen.