900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na goreči italijanski ladji tudi 12 Slovencev

Deli na:
Na goreči italijanski ladji tudi 12 Slovencev

Foto: Arhiv Reporterja

Na križarki Costa Allegra, ki je plula ob Sejšelih, je danes izbruhnil požar. Po navedbah italijanske obalne straže so požar na ladji družbe Costa Crociere, lastnice nasedle križarke Costa Concordia, že pogasili, okoli 1000 ljudi na krovu pa je na varnem. Po požaru pa ne delujejo več ladijski motorji, zato so s križarke že poklicali na pomoč.

Italijanska obalna straža je sporočila, da so s križarke lokalne oblasti na Sejšelih obvestili, da je prišlo do požara, ko je ladja plula v bližini otoka Alphonse, ki se nahaja okoli 200 milj od Sejšelov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah predstavnika italijanskih obalnih straž Cosima Nicastra je kapitan italijanske oblasti obvestil, da so požar, ki naj bi izbruhnil v bližini ladijskih generatorjev, hitro pogasili, vseh 636 potnikov in 413 članov posadke pa je na varnem in so dobro.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, ki je navedla podatke ladijske družbe, so na ladji večinoma potniki iz Italije (135) in Francije (127), 97 potnikov je iz Avstrije, 90 iz Švice, med drugimi pa je tudi 12 Slovencev.

Po požaru pa so se ustavili ladijski motorji, zato je ladja obstala, ostali pa so tudi brez elektrike, zato so s križarke že poklicali na pomoč. Po navedbah Nicastra so na pomoč Costi Allegri že poslali tovorne ladje, ki so se nahajale v bližini križarke, Sejšeli pa so na pomoč poslali motorni čoln, letalo in vlačilce.

Vlačilci pa naj bi ladjo dosegli šele v torek popoldne, po navedbah visokega predstavnika sejšelske vojske pa še ne vedo, ali bo ladjo potem sploh mogoče privleči do pristanišča v sejšelskem glavnem mestu Victoria, kamor je bila križarka tudi namenjena.



Po navedbah sejšelskih predstavnikov razmišljajo tudi o evakuaciji potnikov na otok Alphonse, od katerega je križarka oddaljena okoli 12,5 kilometra, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na območju, kjer stoji križarka, so ladje sicer že večkrat napadli pirati, ki pa doslej še niso ugrabljali križark. Po navedbah sejšelskih oblasti so na krovu križarke oboroženi stražarji, kar je standardna praksa na tovrstnih potovanjih. Doslej piratov na območju niso videli.

Na požar se je odzvala tudi lastnica ladje, ladjarska družba Costa Crociere s sedežem v Genovi. Lastnica Costa Concordie, ki je 13. januarja nasedla ob toskanskem otoku Giglio, je sporočila, da na ladji že preverjajo motorje in možnosti za ponoven zagon potrebnih instrumentov. Na ladjo so iz Genove z letalom poslali tudi skupino strokovnjakov.

Predstavnik družbe Costa Crociere, kapitan Giorgio Moretti pa je na novinarski konferenci zagotovil, da je ladja "stabilna in pokonci" in da jo "potiskajo tokovi". Dodal je, da bodo vlačilci ob prihodu odločili, v katero pristanišče jo bodo odpeljali.

Po nesreči veliko večje ladje za križarjenje Costa Concordie z 4229 ljudmi, v kateri je življenje izgubili 32 ljudi, so bile proti ladjarski družbi sicer vložene številne tožbe.