katja jevsek Odkrito.si

Presenečena vremenarka na Pop TV! Tekle so solze ...

velika noc pirhi potica sunka Svet24.si

Povečan obisk bolnišnic zaradi prenažiranja z ...

Regresija Petisvet.si

S strtim srcem opazovala njegov odhod

mejni prehod, zastoj Svet24.si

Prihajajo prvomajski prazniki in prometni kolaps ...

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je po govoricah o ločitvi le ...

Tanja Žagar, Miha Vodičar Njena.si

Neprepoznavna Tanja Žagar: besna ga je vrgla ven

Iča Putrih Njena.si

Hči razkrila žalosten vzrok Ičine smrti

Svet

Poškodovana Costa Allegre v vodah somalijskih piratov

Deli na:
Poškodovana Costa Allegre v vodah somalijskih piratov

Foto: Reuters

Francoska ribiška ladja je v ponedeljek zvečer prva dosegla italijansko turistično križarko Costa Allegra, ki so ji zaradi požara v ponedeljek nedaleč od Sejšelov v Indijskem oceanu odpovedali motorji. Na ladji je večina turistov iz Italije in drugih evropskih držav, med njimi 12 Slovencev. Potniki naj bi bili nepoškodovani in na varnem.

Italijanska obalna straža je sporočila, da je križarko v ponedeljek zvečer že dosegla francoska ribiška ladja, ki je pripeljala vodo in hrano. Požar so po izbruhu hitro pogasili, potnike pa premestili na krov. Zaradi nedelujočih motorjev ladja nima elektrike, razen tiste, ki jo zagotovijo z generatorji za nujne potrebe. Proti nasedli križarki so v ponedeljek zvečer plule še ribiška in tri tovorne ladje. S Sejšelov so poslali na pomoč dva vlačilca, ki naj bi do križarke prispela danes popoldne.

Ladjarska družba Costa Crociere s sedežem v Genovi je sporočila, da je proti nasedli križarki poslala letalo s tehničnim osebjem, vendar se še niso odločili, ali bodo potnike evakuirali ali jih pustili na ladji, dokler je vlačilca ne pripeljeta do pristanišča na Sejšelih. Ladjarska družba je v ponedeljek zvečer tudi že vstopila v stik z dvema tretjinama sorodnikov potnikov in sorodniki vseh 413 članov posadke.
 
Od skupaj 636 potnikov na ladji jih je 135 Italijanov, 127 Francozov, 97 Avstrijcev, 90 Švicarjev, 38 Nemcev, 31 Britancev, po 15 Mavretancev, Rusov in Špancev, po 13 Kanadčanov in Belgijcev, 12 Slovencev, osem Američanov, šest Hrvatov, štirje Čehi, trije Latvijci, po dva Portugalca, Poljaka, Romuna, Brazilca in Madžara, ter Irec, Luksemburžan, Alžirec, in Urugvajec.
 
Križarko je pred prihodom ribiške ladje preletelo letalo, ki je poročalo, da je ladja pokončna in mirna. Ladja je sicer obtičala na odprtem morju, kjer delujejo tudi somalijski pirati, ki pa doslej v tako velike zalogaje še niso ugriznili in se omejujejo na tovorne ladje, ki nimajo na krovu toliko ljudi. Poleg tega je na križarki tudi devet članov italijanske mornariške enote za boj proti piratom.
Loading...