Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poškodovana Costa Allegre v vodah somalijskih piratov

Deli na:
Poškodovana Costa Allegre v vodah somalijskih piratov

Foto: Reuters

Francoska ribiška ladja je v ponedeljek zvečer prva dosegla italijansko turistično križarko Costa Allegra, ki so ji zaradi požara v ponedeljek nedaleč od Sejšelov v Indijskem oceanu odpovedali motorji. Na ladji je večina turistov iz Italije in drugih evropskih držav, med njimi 12 Slovencev. Potniki naj bi bili nepoškodovani in na varnem.

Italijanska obalna straža je sporočila, da je križarko v ponedeljek zvečer že dosegla francoska ribiška ladja, ki je pripeljala vodo in hrano. Požar so po izbruhu hitro pogasili, potnike pa premestili na krov. Zaradi nedelujočih motorjev ladja nima elektrike, razen tiste, ki jo zagotovijo z generatorji za nujne potrebe. Proti nasedli križarki so v ponedeljek zvečer plule še ribiška in tri tovorne ladje. S Sejšelov so poslali na pomoč dva vlačilca, ki naj bi do križarke prispela danes popoldne.

Ladjarska družba Costa Crociere s sedežem v Genovi je sporočila, da je proti nasedli križarki poslala letalo s tehničnim osebjem, vendar se še niso odločili, ali bodo potnike evakuirali ali jih pustili na ladji, dokler je vlačilca ne pripeljeta do pristanišča na Sejšelih. Ladjarska družba je v ponedeljek zvečer tudi že vstopila v stik z dvema tretjinama sorodnikov potnikov in sorodniki vseh 413 članov posadke.
 
Od skupaj 636 potnikov na ladji jih je 135 Italijanov, 127 Francozov, 97 Avstrijcev, 90 Švicarjev, 38 Nemcev, 31 Britancev, po 15 Mavretancev, Rusov in Špancev, po 13 Kanadčanov in Belgijcev, 12 Slovencev, osem Američanov, šest Hrvatov, štirje Čehi, trije Latvijci, po dva Portugalca, Poljaka, Romuna, Brazilca in Madžara, ter Irec, Luksemburžan, Alžirec, in Urugvajec.
 
Križarko je pred prihodom ribiške ladje preletelo letalo, ki je poročalo, da je ladja pokončna in mirna. Ladja je sicer obtičala na odprtem morju, kjer delujejo tudi somalijski pirati, ki pa doslej v tako velike zalogaje še niso ugriznili in se omejujejo na tovorne ladje, ki nimajo na krovu toliko ljudi. Poleg tega je na križarki tudi devet članov italijanske mornariške enote za boj proti piratom.