volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Muslimanska bratovščina poziva k solidarnosti z Mursijem

Deli na:
Muslimanska bratovščina poziva k solidarnosti z Mursijem

Foto: Reuters

Egiptovska Muslimanska bratovščina je za danes zvečer pozvala k vsedržavnemu solidarnostnemu shodu v podporo predsedniku Mohamedu Mursiju, še drug shod pa je predviden za torek. Mursi je sicer v četrtek razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila in oklestil vpliv pravosodja.

"Velika večina egiptovskega prebivalstva je pozdravila in podprla odločitev predsednika republike," je zatrdil vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badije. Mursi je med drugim uvedel, da so vse ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končne in proti njim ni možna pritožba. Njegova pooblastila naj bi se sicer iztekla predvidoma februarja, ko naj bi bila sprejeta nova ustava.

Z Mursijevo odločitvijo se ne strinja opozicija, ki je ukrep označila za državni udar. Ostro se je odzval tudi egiptovski vrhovni sodni svet, najvišje sodno telo v državi, ki je predsednika obtožil, da je izvedel "nezaslišan napad na pravosodje".

Medtem pa je islamistični odvetnik ovadil tri opozicijske voditelje. Hamed Sadik po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trdi, da so se Nobelov nagrajenec za mir Mohamed Mohamed El Baradej, vodja liberalne stranke Vafd Sajed Badavi in nekdanji predsedniški kandidat Hamdien Sabahi "z inozemsko silo dogovorili, da bodo na vsakem koraku ovirali delo predsednika Mursija".