GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mubaraku grozi novo sojenje

Deli na:
Mubaraku grozi novo sojenje

Foto: Reuters

Komisija, ki je pripravila poročilo o smrti protestnikov v Egiptu v zadnjih dveh letih, je ugotovila, da je strmoglavljeni predsednik Hosni Mubaraka v živo spremljal proti njemu usmerjeno vstajo. To bi lahko vodilo v novo sojenje proti na dosmrtno ječo obsojenemu Mubaraku, saj je ta na sodišču zanikal, da je vedel za zatrtje protestov.

Mubaraka je sodišče junija obsodilo, ker ni preprečil smrti kakih 900 protestnikov med vstajo v Egiptu. Številne Egipčane pa je takrat razjezilo dejstvo, da ga niso obsodili za ukaz oz. neposredno vlogo v zatrtju vstaje.

Dolgoletni egiptovski vodja je na sodišču povedal, da so mu njegovi najtesnejši sodelavci prikrivali resnico o resnosti razmer, sam pa da tako ni vedel, da so proti protestnikom uporabili silo, ki je terjala številne mrtve, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Odvetnik Ahmed Ragheb, član komisije, ki je pripravila kakih 700 strani dolgo poročilo o smrti protestnikov v zadnjih dveh letih, pa je danes Mubaraka postavil na laž.

Kot je dejal, je glede na ugotovitve komisije egiptovska državna televizija vzpostavila kodiran satelitski kanal, ki je iz kamer na trgu Tahrir in na okoliških mestih dogajanje v 18 dneh vstaje - do padca Mubaraka - v živo posredoval v voditeljevo palačo.

"Mubarak je neposredno vedel za vse zločine. Dogajanje so mu posredovali v živo, tako da niti varnostnih poročil ni potreboval," je za AP izjavil Ragheb in dodal, da to pomeni zakonsko odgovornost.

Omenjena komisija je poročilo o smrti protestnikov včeraj posredovala egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju. Slednji je komisijo le malo po prevzemu položaja junija lani tudi oblikoval, potem ko je v predvolilni kampanji obljubil novo sojenje za pripadnike bivšega režima, če bi proti njim odkrili nove dokaze.