Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Moskva: Uboj Solejmanija je bila avanturistična poteza, ki bo okrepila napetosti v vsej regiji

Deli na:
Moskva: Uboj Solejmanija je bila avanturistična poteza, ki bo okrepila napetosti v vsej regiji

General Kasem Solejmani. - Foto: Profimedia

Rusija je danes opozorila, da se bodo po ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija okrepile napetosti na Bližnjem vzhodu. Iranu so izrazili tudi sožalje. Peking je medtem pozval k zadržanosti vseh strani, "še posebej ZDA". Zaskrbljeni so tudi v Franciji, v Izraelu pa so dvignili stopnjo pripravljenosti.

"Uboj Solejmanija je bila avanturistična poteza, ki bo okrepila napetosti v vsej regiji," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorili v ruskem zunanjem ministrstvu.

"Solejmani je predano ščitil nacionalne interese Irana. Izražamo naše iskreno sožalje iranskemu ljudstvu," so še sporočili iz Moskve, ki je ena ključnih zaveznic Irana na Bližnjem vzhodu. Tako Rusija kot Iran podpirata režim Bašarja al Asada v Siriji.

Vodja zunanjepolitičnega odbora v ruski dumi Konstantin Kosačov je tudi opozoril, da bodo ameriškemu napadu, v katerem je bil ubit Solejmani, zagotovo sledili povračilni ukrepi. Menil je tudi, da je bilo s tem dokončno pokopano upanje, da bi morda še rešili jedrski sporazum z Iranom.

Kitajska je medtem k zadržanosti pozvala vse strani v regiji, "še posebej pa ZDA", da ne bo prišlo do dodatnega stopnjevanja napetosti. "Kitajska je vedno nasprotovala uporabi sile v mednarodnih odnosih," je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Geng Shuang. Pozval je tudi k spoštovanju iraške suverenosti in ozemeljske celovitosti, glede na to, da je bil Solejmani ubit v napadu na bagdadskem letališču.

Tudi Kitajska velja za pomembno partnerico Irana in je glavni kupec iranske nafte. Prejšnji teden so Rusija, Kitajska in Iran v Omanskem zalivu in Indijskem oceanu izvajale tudi skupne mornariške vaje, navaja AFP.

Zaradi likvidacije iranskega generala so zaskrbljeni tudi v Franciji. Ministrica za evropska vprašanja Amelie de Montchalin je menila, da je "svet zdaj postal bolj nevaren". Napovedala je, da se bo francoski predsednik Emmanuel Macron kmalu posvetoval s ključnimi akterji na Bližnjem vzhodu, še poroča AFP.


V Izraelu, ključnem zavezniku ZDA v regiji, se medtem že pripravljajo na morebitne povračilne ukrepe Irana, ki bi doleteli tudi njih. Na območju na meji s Sirijo so že povišali stopnjo pripravljenosti oboroženih sil. Prav tako so okrepili varovanje svojih izpostav v tujini. V domovino se iz Aten predčasno vrača tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael in Iran sta sicer zadrta sovražnika že vse od nastanka judovske države. Iran pa si že vse od prihoda mul na oblast pred 40 leti prizadeva za "osvoboditev Palestine" in s tem uničenje Izraela.

Na morebitne iranske povračilne ukrepe se sicer pripravljajo tudi Američani. Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu je pozvalo ameriške državljane v Iraku, naj nemudoma zapustijo državo.

Po drugi strani pa so republikanci ponosno pozdravili odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se likvidira poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde. Demokrati so sicer Trumpa kritizirali, ker ni obvestil kongresa o napadu, a republikanci so tovrstne kritike zavrnili.

"Pokazali smo odločnost in moč in udarili po voditelju, ki je napadel naša suverena ameriška ozemlja," je dejal eden vodilnih republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy. "Cena za uboj in poškodovanje Američanov se je drastično zvišala," pa je tvitnil senator Lindsey Graham, sicer tesni zaupnik predsednika Trumpa.

Solejmani je bil eden najbolj priljubljenih vojaških poveljnikov v Iranu, za ZDA pa eden najbolj nevarnih nasprotnikov. Po mnenju Washingtona je aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji.

Solejmani naj bi tudi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu. Današnji nočni napad na Solejmanija je bil zato po trditvah Pentagona namenjen odvračanju bodočih iranskih napadov.