Revija Reporter
Svet

Moskva očita Zahodu "vohunsko manijo"

STA

5. okt. 2018 6:00

Deli na:

Rusija je po razkritju nizozemskih obveščevalcev, da so preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), očitala Zahodu "vohunsko manijo". "Zahodna vohunska manija se stopnjuje," je izjavil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva.

Nizozemske oblasti so včeraj sporočile, da so nizozemski obveščevalci aprila preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja v Haagu in izgnali štiri agente ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Nizozemski obveščevalci so v operaciji sodelovali z britanskimi.

Po navedbah nizozemskih oblasti so Rusi parkirali avto, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije.

OPCW med drugim preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju.

Kot so sporočile nizozemske oblasti, so imeli štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, diplomatske potne liste.

Poleg tega sta danes Velika Britanija in Avstralija obtožili rusko vojaško obveščevalno službo, da izvaja kibernetske napade na politične ustanove, poslovneže, medije in športne organizacije po vsem svetu.