ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Svet

Bolgarija zaradi domnevnega vohunjenja Rusoma za 10 let prepovedala vstop v državo

Deli na:
Bolgarija zaradi domnevnega vohunjenja Rusoma za 10 let prepovedala vstop v državo

Konstantin Malofeev - Foto: Wikimedia

Bolgarija je včeraj ruskemu bančniku Konstantinu Malofeevu in v torek nekdanjemu ruskemu obveščevalcu Leonidu Rešetnikovu za deset let prepovedala vstop v državo zaradi vpletenosti v domnevno vohunsko zaroto, v okviru katere so skušali Bolgarijo narediti bolj prorusko. V okviru afere so proruskega aktivista Nikolaja Malinova obtožili vohunstva.

Bančniku in medijskemu mogotcu Malofeevu, ki naj bi bil blizu Kremlja, so za deset let prepovedali vstop v Bolgarijo, je včeraj v parlamentu povedal generalni tožilec Sotir Cacarov. Proti Malofeevu sicer že velja evropska prepoved potovanj iz leta 2014 zaradi domnevnega financiranja proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v torek so izdali podobno prepoved vstopa v državo nekdanjemu ruskemu obveščevalcu Rešetnikovu, ki je tudi vodil Ruski inštitut za strateške študije (Riss). Proti bolgarskemu državljanu, ki vodi največjo prorusko civilno gibanje Rusofili, Malinovu pa so vložili obtožnico zaradi vohunjenja.

Tožilstvo trdi, da je Malinov prejemal sredstva od dveh ruskih organizacij Riss in Dvoglavi orel, da bi v Bolgariji zasledoval njune interese.


Malofeev med drugim vodi tudi organizacijo Dvoglavi orel, kjer je Rešetnikov zaposlen kot njegov namestnik.

Malinov je včeraj v pogovoru za televizijo bTV zanikal, da bi kadarkoli prejel sredstva od omenjenih ruskih organizacij. Zatrdil je, da nikoli ni skrival svojih proruskih stališč ali odnosov z Rešetnikovom, Malofeevom ali drugimi ruskimi državljani.

Bolgarsko tožilstvo je med dokazno gradivo priložilo zapisa, v katerem je domnevno Malinov v ruščini orisal "več političnih in gospodarskih aktivnosti in načine, kako naj se jih financirana, z namenom, da se spremeni trenutno usmerjenost bolgarske notranje in zunanje politike". Domnevno naj bi Malinov skušal pomagati Malofeevu kupiti medije, tovarno z orožjem in druga podjetja.

Bolgarski premier Bojko Borisov je v odzivu pojasnil, da preiskava ni uperjena zoper Moskvo, ampak je poudaril, da Bolgarija zasleduje politiko EU in zveze Nato.

loading...
Loading...