demi in ashton Svet24.si

Demi Moore o Ashtonu Kutcherju: "Prevaral me je in...

dennis rodman Svet24.si

Madonna mu je ponudila denar, da bi ji naredil ...

dreamstime_m_85985117 Svet24.si

To so rastline, ki v naš dom privabljajo ...

zajtrk, ukc Svet24.si

Bolnica s celiakijo opozorila na neprimeren ...

cb9662cf647e0f6db389c31dbdb12dc7 Odkrito.si

»Ni pomembno, koliko časa živite, bolj pomembno...

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Helena Blagne pokazala, kako bo zapravila denar

ksenija Njena.si

Kmetijo je zapustila Ksenija

Svet

Bolgarija zaradi domnevnega vohunjenja Rusoma za 10 let prepovedala vstop v državo

Deli na:
Bolgarija zaradi domnevnega vohunjenja Rusoma za 10 let prepovedala vstop v državo

Foto: Wikimedia - Konstantin Malofeev

Bolgarija je včeraj ruskemu bančniku Konstantinu Malofeevu in v torek nekdanjemu ruskemu obveščevalcu Leonidu Rešetnikovu za deset let prepovedala vstop v državo zaradi vpletenosti v domnevno vohunsko zaroto, v okviru katere so skušali Bolgarijo narediti bolj prorusko. V okviru afere so proruskega aktivista Nikolaja Malinova obtožili vohunstva.

Bančniku in medijskemu mogotcu Malofeevu, ki naj bi bil blizu Kremlja, so za deset let prepovedali vstop v Bolgarijo, je včeraj v parlamentu povedal generalni tožilec Sotir Cacarov. Proti Malofeevu sicer že velja evropska prepoved potovanj iz leta 2014 zaradi domnevnega financiranja proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v torek so izdali podobno prepoved vstopa v državo nekdanjemu ruskemu obveščevalcu Rešetnikovu, ki je tudi vodil Ruski inštitut za strateške študije (Riss). Proti bolgarskemu državljanu, ki vodi največjo prorusko civilno gibanje Rusofili, Malinovu pa so vložili obtožnico zaradi vohunjenja.

Tožilstvo trdi, da je Malinov prejemal sredstva od dveh ruskih organizacij Riss in Dvoglavi orel, da bi v Bolgariji zasledoval njune interese.


Malofeev med drugim vodi tudi organizacijo Dvoglavi orel, kjer je Rešetnikov zaposlen kot njegov namestnik.

Malinov je včeraj v pogovoru za televizijo bTV zanikal, da bi kadarkoli prejel sredstva od omenjenih ruskih organizacij. Zatrdil je, da nikoli ni skrival svojih proruskih stališč ali odnosov z Rešetnikovom, Malofeevom ali drugimi ruskimi državljani.

Bolgarsko tožilstvo je med dokazno gradivo priložilo zapisa, v katerem je domnevno Malinov v ruščini orisal "več političnih in gospodarskih aktivnosti in načine, kako naj se jih financirana, z namenom, da se spremeni trenutno usmerjenost bolgarske notranje in zunanje politike". Domnevno naj bi Malinov skušal pomagati Malofeevu kupiti medije, tovarno z orožjem in druga podjetja.

Bolgarski premier Bojko Borisov je v odzivu pojasnil, da preiskava ni uperjena zoper Moskvo, ampak je poudaril, da Bolgarija zasleduje politiko EU in zveze Nato.

loading...
Loading...