Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Moskva je zaradi obtožb ruskem o kibernetskem napadu nizozemskega veleposlanika poklicala na zagovor

Deli na:
Moskva je zaradi obtožb ruskem o kibernetskem napadu nizozemskega veleposlanika poklicala na zagovor

Foto: Reuters

Rusko zunanje ministrstvo bo zaradi trditev Nizozemske, da je preprečila ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu, danes poklicalo na pogovore nizozemsko veleposlanico v Moskvi, poročanje ruske tiskovne agencije Ria Novosti povzemajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemske oblasti so v četrtek sporočile, da so obveščevalci aprila preprečili ruski kibernetski napad na OPCW in izgnali štiri ruske agente. Kot so navedle, so Rusi parkirali avto, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije.

OPCW preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju.

Nizozemske oblasti so v četrtek še sporočile, da so imeli štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, diplomatske potne liste.


Nizozemski preiskovalci so ugotovili, da je bil prenosni računalnik, ki so ga zasegli osumljencem, v preteklosti uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici. V Maleziji so ga uporabili proti preiskavi sestrelitve letala malezijske družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Rusija je po razkritju nizozemskih obveščevalcev, da so preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), očitala Zahodu "vohunsko manijo".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da Nizozemska ni predložila nobenih dokazov za trditve svojih obveščevalcev. Kot je poudaril, v tovrstnih primerih država običajno drugi po diplomatskih kanalih posreduje dokumente, dokaze in informacije. "Pripravljeni smo jih pregledati," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da ruski agenti, ki jih je izgnala Nizozemska, v državi niso vohunili. "Šlo je za rutinsko vožnjo. Niso se skrili," je dejal Lavrov, ki je zanje uporabil izraz strokovnjaki. Pojasnil je, da je četverica na Nizozemsko prispela z letalom, se prijavila v hotelu in obiskala rusko veleposlaništvo. "Nič skrivnostnega ni bilo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril vodja ruske diplomacije.