Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče oprostilo nizozemskega zdravnika, ki je evtanaziral žensko s hudo demenco

Deli na:
Sodišče oprostilo nizozemskega zdravnika, ki je evtanaziral žensko s hudo demenco

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Nizozemsko sodišče je danes oprostilo zdravnika, ki je evtanaziral žensko s hujšo obliko demence. Sodba predstavlja mejnik na Nizozemskem, ki je kot prva država legalizirala evtanazijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je trdilo, da zdravnik ni nudil primernega svetovanja 74-letni pacientki v primeru iz leta 2016, saj da bi si ženska morda premislila, ali bi res rada umrla.

Primer je požel pozornost medijev zaradi podrobnosti poteka evtanazije, saj so pacientki v kavo dali pomirjevalo, a so jo morali svojci vseeno držati, ko ji je sedaj že upokojeni zdravnik vbrizgal smrtonosno sredstvo.

Na sodišču v Haagu je danes izbruhnil aplavz, ko je sodnica sporočila razsodbo, da je zdravnik ravnal v skladu z željo ženske, ki jo je izrekla pred štirimi leti, da bi raje umrla, kot da jo preselijo v dom.

"Glede na hud stadij demence pacientke zdravniku ni bilo treba ponovno preveriti njene želje za evtanazijo," je dejala sodnica Mariette Renckens.

Sodba predstavlja pomemben preizkus za zakonodajo na Nizozemskem, kjer so legalizirali evtanazijo leta 2002, kmalu zatem pa je podobno storila tudi Belgija. Po nizozemski zakonodaji lahko evtanazijo opravijo le, če pacient huje trpi in tega trpljenja ni mogoče drugače končati, ob enem pa mora biti resno in iskreno prepričan v to, da bi rad umrl.