Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović je HDZ obtožil za nemire v Vukovarju

Deli na:
Milanović je HDZ obtožil za nemire v Vukovarju

Foto: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović je izjavil, da ni možnosti, da bi prestavili postavljanje dvojezičnih napisov v Vukovarju, ker je treba spoštovati zakone. Ponedeljkove nasilne proteste nasprotnikov napisov v cirilici je označil za nesprejemljive, za eskalacijo stanja v Vukovarju pa kot najbolj odgovorno vidi HDZ.

Milanović je dejal, da ne more obtožiti HDZ, da je napotil ljudi, naj s kladivi uničijo napise, ki so državno premoženje, in naj napadajo policiste, je objavila Hrvaška televizija na svoji spletni strani. Ob tem je napovedala, da bo celoten pogovor z Milanovićem objavila v sredo zjutraj na Hrvaškem radiu.

Sicer pa je Milanović največji opozicijski stranki očital politično odgovornost za ponedeljkove incidente, v katerih so nasilni nasprotniki uvajanja napisov v cirilici kljub policijskim kordonom uničili tri prve dvojezične napise, ki so jih postavili v ponedeljek zjutraj na poslopjih državne uprave.

Potrdil je, da bo vlada vztrajala pri postavljanju napisov, čeprav razume, da določeno število ljudi ne bo navdušeno. Kot je pojasnil, bo Hrvaška kot civilizirana država, ki ščiti nacionalne manjšine in spoštuje zakone, to morala storiti. Poudaril je, da je vojne konec in da mora Hrvaška v zmagi pokazati tudi velikodušnost.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je pred tem pozval hrvaško vlado, naj umakne odločitev o postavljanju dvojezičnih napisov. Kot je poudaril, gre za nezakonito dejanje, ker je dvojezične napise možno postaviti na podlagi ustavnega zakona o pravicah manjšin samo v primeru, če ti ne žalijo dostojanstva večinskega naroda.



Od vlade je tudi zahteval, naj pokaže več razumevanja in občutka za Vukovar, ki mu je treba omogočiti, da bo mesto posebne pietete. Podobna mnenja je bilo slišati tudi od protestnikov.

Medtem so na poslopje vukovarske policije včeraj znova postavili dvojezični napis, potem ko so ga v ponedeljek jezni protestniki uničili. Okrepljene policijske enote stražijo še štiri napise na različnih poslopjih državne uprave v Vukovarju.

V ponedeljkovih nasilnih protestih so bili ranjeni štirje policisti, policija pa je privedla več oseb, ki so jih včeraj izpustili.

Nasprotniki uvajanja ciriličnih napisov, med katerimi so večinoma veterani in pripadniki desničarskih strank, so se mirno sprehodili po ulicah Vukovarja. Novi shod so napovedali za danes, ko bodo odločili tudi o svojih nadaljnjih postopkih.