sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vukovarju so praktično prepovedali srbščino in cirilico

Deli na:
V Vukovarju so praktično prepovedali srbščino in cirilico

Foto: Reuters

Oblasti v Vukovarju na vzhodu Hrvaške so včeraj spremenile statut mesta, s čimer so praktično prepovedale uporabo srbskega jezika in cirilice v javnosti. Srbsko zunanje ministrstvo je proti odločitvi že ostro protestiralo in napovedalo protestno noto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vukovarski mestni svet je včeraj odločil, da na javnih zgradbah mestnih ustanov, trgih in ulicah ne bo več dvojezičnih napisov oz. napisov v cirilici, čeprav je to v nasprotju s hrvaško ustavo. Srbi, ki bodo vztrajali pri uporabi cirilice v javnih ustanovah, pa bodo morali vložiti posebno prošnjo in plačati takso.

Srbsko zunanje ministrstvo je v odzivu poudarilo, da sprememba statuta pomeni kršitev enakopravnosti jezika in pisave ter s tem temeljnih človekovih pravic in pravic srbske manjšine. V Beogradu so zato napovedali protestno noto.

Hrvaška ustava sicer predvideva, da mora biti dvojezičnost dovoljena na območjih, kjer manjšina predstavlja več kot tretjino prebivalstva, kot to velja za Srbe v Vukovarju.

Vukovarski mestni svet je statut o pravicah narodnih manjšin moral sprejeti v skladu z lansko odločitvijo hrvaškega ustavnega sodišča. To je avgusta lani mestnemu svetu naložilo, naj v letu dni reši vprašanje dvojezičnosti v mestu in med drugim določi, v katerih delih mesta bo možno postaviti dvojezične napise.

Hrvaška levosredinska vlada je dvojezične table na poslopjih državne in javne uprave v Vukovarju začela postavljati sredi leta 2013. Nasprotniki uvedbe cirilice v Vukovarju, ki so organizirani v štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, so dvojezične napise v mestu večkrat uničili. Pri tem so vztrajali, čeprav so bili nekateri med njimi zaradi uničevanja napisov v latinici in cirilici že obsojeni na pogojne zaporne in tudi denarne kazni.