Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vukovarju znova protesti zaradi dvojezičnih napisov

Deli na:
V Vukovarju znova protesti zaradi dvojezičnih napisov

Foto: Reuters

Na osrednjem trgu v Vukovarju se je tudi danes zbralo nekaj sto nasprotnikov uvajanja dvojezičnih napisov v latinici in cirilici na državnih ustanovah. Kot poročajo hrvaški mediji, močne policijske enote varujejo preostala dva napisa na poslopjih državne uprave. Nasilni protestniki so v ponedeljek uničili tri napise.

Policija je danes iz pripora izpustila tri protestnike, ki jih sumijo sodelovanja v nemirih, v katerih so bili ranjeni tudi štirje policisti. Kot je poročal Hrvaški radio Vukovar, je na zaslišanju na policiji tudi predsednik Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Tomislav Josić, eden najbolj gorečih nasprotnikov cirilice v mestu.

Protestniki pričakujejo, da bodo danes v Vukovar z avtobusi prišli tudi njihovi somišljeniki iz številnih hrvaških mest. Aprila se je na protestih v Zagrebu zbralo približno 15.000 ljudi, ki ne morejo sprejeti, da bodo v Vukovarju napisi na državnih ustanovah tudi v cirilici.

Protestniki so danes zahtevali izredno sejo vlade in moratorij na uvajanje cirilice v Vukovarju. Uvedbo napisov v cirilici v Vukovarju vidijo kot nadaljevanje srbske agresije, med katero so bili storjeni številni zločini proti Hrvatom. Spominjajo, da se nekateri od storilcev še vedno nemoteno sprehajajo v Vukovarju.

Okrepljene policijske enote so danes blokirale pristopne ulice do poslopij zavoda za zaposlovanje in zdravstveno zavarovanje, na katerih so v ponedeljek postavili dvojezične napise, je še poročal vukovarskih radio. Kljub policijskim kordonom so protestniki v ponedeljek s kladivi uničili tri napise, vključno s tistim na policijski postaji v Vukovarju.

Policija je nato prijela šest oseb. Nekaj sto protestnikov, predvsem pripadnikov veteranskih združenj in desničarskih strank, je pred policijsko postajo zahtevalo njihovo takojšnjo izpustitev. Tudi najbolj vztrajni so se razšli nekaj po polnoči, so poročali hrvaški mediji. Policija je danes sporočila, da so tri protestnike izpustili, tri pa zadržali.


Vukovarski župan Željko Sabo (SDP) je danes vse prebivalce pozval k miru, strpnosti in dostojanstvenemu obnašanju, da se ne bi ponovili ponedeljkovi nemiri. Spomnil je, da so že leta 1998 na vukovarske srednje šole, kot tudi na enega od vrtcev postavili dvojezične napise, ki so "do danes na svojih mestih in jih nihče ni poskusil uničiti".

Sabo je ocenil, da za neredi stoji HDZ, čeprav je največja opozicijska stranka leta 2009 podprla uvajanje dvojezičnosti v mestu, ki je bilo med napadi srbske vojske in nekdanje jugoslovanske armade leta 1991 popolnoma uničeno.

Tudi hrvaška vlada je v ponedeljek ostro obsodila "šovinistično divjanje" v Vukovarju. Od političnih strank je zahtevala, naj se brez pomislekov distancirajo od zanikanja temeljnih vrednot hrvaške demokracije ter se jasno in javno postavijo proti širjenju sovraštva. Ob tem so neposredno omenjali tudi HDZ.

Iz HDZ so se zaenkrat oglasili vodilni ljudi stranke iz Vukovarja, ki zanikajo, da bi kot stranka sprejeli dvojezičnost v Vukovarju. Kljub nasprotovanju ciriličnim napisom pa so pozvali k spoštovanju hrvaških zakonov in izrazili obžalovanje zaradi ranjenih policistov.

Hrvaški ustavni zakon o pravicah narodnih manjšin omogoča vsaki narodni manjšini uvajanje dvojezičnih napisov, če ima več kot tretjino pripadnikov v določeni lokalni samoupravi. Srbska manjšina je to letos zahtevala za Vukovar na podlagi izidov popisa prebivalstva iz leta 2011.

Na Hrvaškem ni bilo težav pri uvedbi dvojezičnih napisov v približno 20 občinah, kjer srbska skupnost uresničuje svoje manjšinske pravice. Podobno je tudi v Istri, kjer že več kot desetletje obstajajo napisi v hrvaščini in italijanščini.