Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Microsoft predstavil operacijski sistem Windows 10

Deli na:
Microsoft predstavil operacijski sistem Windows 10

Foto: Reuters

Največji proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft je včeraj predstavil nov operacijski sistem Windows 10 in omogočil prvi vpogled v zgodnji tehnični predogled tega sistema za osebne računalnike, ki bo na voljo 1. oktobra. Windows 10 bo nasledil aktualno različico Windows 8.

Ameriški tehnološki velikan je ob predstavitvi nove različice izpostavil poslovni rabi prilagojene nadgradnje, ki vključujejo osveženo uporabniško izkušnjo ter izboljšano varnost in upravljavske zmožnosti.

Eno od področij izboljšav se nanaša na identitete uporabnikov, pri čemer boljša zaščita vključuje preprečevanje vdora, kraje in lažnega predstavljanja. Windows 10 omogoča tudi naprednejše preprečevanje izgube podatkov, so še sporočili iz slovenske podružnice Microsofta. Upravljanje in namestitev sta poenostavljena, kar omogoča cenejše nadgradnje z različic Windows 7 in 8.

Vrača se tudi poznani meni Start. Ta bo po navedbah Microsofta ponujal hiter dostop z enim klikom do funkcij in datotek, ki jih ljudje najpogosteje uporabljajo, ter vključeval nov prostor za prilagajanje posamezniku s priljubljenimi aplikacijami, programi, ljudmi in spletnimi stranmi.

Namesto preveč aplikacij in datotek na enem namizju bo sedaj uporabnik lahko ustvaril več namizij za različne namene in projekte - tako za poslovno kot domačo uporabo - ter preskakoval med njimi.

Aplikacije iz trgovine Windows Store se bodo odpirale v istem formatu kot namizni programi. Uporabnik bo lahko oknu spreminjal velikost in ga premikal, na vrhu pa imel naslovne vrstice, ki omogočajo povečevanje, zmanjševanje in zapiranje okna z enim klikom.



Prihaja tudi nov gumb za pregled opravil Task View v opravilni vrstici, ki omogoča pregled vseh odprtih aplikacij in datotek v enem pogledu. Obenem ponuja hitro menjavanje in dostop do ustvarjenih namizij z enim dotikom.

Izboljšano naj bi bilo tudi sočasno delo z več aplikacijami. Uporabnik bo lahko imel z novo razporeditvijo v obliki kvadranta sočasno na istem zaslonu odprte štiri aplikacije. Operacijski sistem prikazuje tudi druge aplikacije in programe za sočasno delo ter celo predlaga, kako pametno zapolniti zaslon z drugimi odprtimi aplikacijami.

Windows 10 poleg tega poganja najširši nabor naprav doslej, vse od interneta stvari do poslovnih podatkovnih centrov po vsem svetu. Microsoft tako razvijalcem zagotavlja združeno platformo za razvoj aplikacij na vseh napravah z enotno trgovino aplikacij. Razvijalci bodo tako lahko enkrat razvili aplikacijo in jo preprosto uvedli na različne tipe naprav.

"To je naš najbolj celovit operacijski sistem in najboljša izdaja, ki jo je Microsoft kadar koli izdelal za poslovne uporabnike. Veselimo se sodelovanja s širšo skupnostjo Windows pri pripravi končne različice sistema Windows 10 v prihajajočih mesecih," pravi izvršni podpredsednik skupine za operacijske sisteme pri Microsoftu Terry Myerson.

Podjetje je predstavilo tudi Windows Insider Program (WIP). Sodelujoči v omenjenem programu bodo imeli možnost sodelovati v dialogu s podjetjem, pri čemer bodo lahko podali povratne informacije na zgodnje različice operacijskega sistema skozi celoten razvojni cikel.