reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Windows 10 tudi z novim brskalnikom in digitalno asistentko

Deli na:
Windows 10 tudi z novim brskalnikom in digitalno asistentko

Foto: Microsoft

Največji proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft je ob včerajšnji predstavitvi podrobnosti glede prihajajočega novega operacijskega sistema Windows 10 napovedal, da bo najnovejša različica najbolj razširjenega operacijskega sistema za osebne računalnike na svetu imela tudi nov spletni brskalnik Spartan in digitalno asistentko Cortana.

Uporabniku prilagojen digitalni pomočnik Cortana je bil doslej na voljo le na mobilnih napravah s sistemom Windows Phone, odslej pa bo kot omenjeno deloval tudi na osebnih računalnikih in tablicah.

Cortana si bo zapomnila uporabnikove preference in mu na podlagi tega nato zagotavljala relevantna priporočila, hitrejši dostop do informacij in opomnike. Uporabnik bo z asistentko lahko komuniciral prek vtipkanega besedila ali z govorom.

Program za brskanje po internetu, ki bo nastal v okviru projekta Spartan in bo povezan s Cortano, pa naj bi nasledil brskalnik Internet Explorer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Windows 10 bo po pojasnilih predstavnikov ameriškega tehnološkega velikana v prvem letu po začetku trženja za uporabnike z napravami s predhodnimi različicami Windows 7, Windows 8.1 in Windows Phone 8.1 na voljo kot brezplačna nadgradnja. Točni datumi o dostopnosti novega sistema sicer še niso znani.

Novi operacijski sistem v Microsoftu vidijo vse bolj kot storitev, temu primerno napovedujejo, da bodo sistemu dodajali nove funkcionalnosti sproti, brez čakanja na na naslednjo večjo izdajo.

Sistem Windows 10 bo deloval tako na računalnikih kot pametnih mobilnih napravah vključno s tablicami in hibridnimi tabličnimi računalniki, bolj bo povezan s svetom Microsoftovih video igralnih konzol Xbox.

Na voljo bodo tudi univerzalne aplikacije za omenjene različne naprave, kar naj bi znatno olajšalo delo razvijalcem. Microsoft je ob tem prikazal, kakšna bo delo s programi iz paketa Office - razvijajo nove različice programov Word, Excel, PowerPoint, OneNote in Outlook - na mobilnikih.

Podjetje je poleg tega včeraj predstavilo tudi naglavno napravo HoloLens, ki uporabniku čez resnični svet prikaže hologram s tridimenzionalnimi virtualnimi objekti in mu omogoča, da z njimi dela s pomočjo gibov roke.

To bo po napovedih Microsofta bistveno olajšalo na primer izdelavo 3D-modelov in skupaj z operacijskim sistemom Windows 10 postavilo temelje za novo obliko računalništva.

Obenem so predstavili novo velikozaslonsko napravo z vgrajenimi kamerami, senzorji in mikrofoni Microsoft Surface Hub, ki bo olajšala skupinsko delo na delovnih mestih. Na voljo bo s 55- in 84-palčnim (140- in 213-centimetrskim) zaslonom.

Microsoft sicer novi operacijski sistem razvija tudi na podlagi povratnih informacij skoraj dveh milijonov uporabnikov, ki so preizkušali preizkusne različice sistema Windows 10. Skupno sicer na svetovni ravni računalnike z različnimi različicami sistema Windows uporablja okrog 1,5 milijarde ljudi.