peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Obama in Romney vsak s svojo interpretacijo podatkov o brezposelnosti

Deli na:
Obama in Romney vsak s svojo interpretacijo podatkov o brezposelnosti

Foto: Reuters

Kandidata na predsedniških volitvah v ZDA Barack Obama in Mitt Romney se v okviru volilne kampanje osredotočata na Ohio, zvezno državo, ki bi lahko v predsedniški tekmi igrala ključno vlogo. V govorih štiri dni pred volitvami sta vsak po svoje interpretirala podatke o brezposelnosti. Javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen volilni izid.

Glede na včeraj objavljene podatke se je stopnja brezposelnosti v ZDA oktobra v primerjavi s septembrom zvišala s 7,8 na 7,9 odstotka. Tuje tiskovne agencije še zadnjo pomembno gospodarsko novico pred torkovimi volitvami označujejo za razmeroma dobro novico za predsednika Obamo. Zdravje ameriškega gospodarstva je namreč glavna tema predvolilne kampanje.

"Izvedeli smo, da so podjetja oktobra zaposlila več ljudi kot v katerem od osmih mesecev poprej," je podatke o brezposelnosti komentiral Obama v govoru v kraju Hillard, predmestju Columbusa, prestolnice Ohia. "Naš boj se nadaljuje, moramo še napredovati," je ob tem priznal demokratski kandidat.


"Predsednik Obama je obljubil spremembe, ki pa jih ni zmogel izvesti. Jaz obljubljam spremembe in rezultati mojega dosedanjega dela kažejo, da sem tega sposoben," pa je v Wisconsinu poudaril republikanec Romney. Ob tem je obljubil "nov začetek". Po njegovem mnenju včeraj objavljeni podatki o brezposelnosti opominjajo, da je ameriško gospodarstvo "skoraj na mrtvi točki".

Obama je turnejo po zvezni državi Ohio nadaljeval v Springfieldu. Prav Ohio je po mnenju številnih lahko ključna država v temi za predsedniški stolček. Tam bo, kot je videti, zmagovalca odločila Obamova odločitev, da pomaga ameriški avtomobilski industriji, in Romneyjevo nasprotovanje tej pomoči. Brez Ohia bi moral Romney Obami za zmago odvzeti nekaj držav, ki so sedaj v rokah demokratov.

Najnovejše javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen izid predsedniških volitev. Kot kaže anketa časnika Washington Post in televizijske hiše ABC, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, ima Obama pred zadnjim predvolilnim koncem tedna le 0,07 odstotne točke prednosti pred Romneyjem.

loading...
Loading...