Jenrej Tozon Odkrito.si

Težki časi za Jerneja Tozona: njegovo dekle po ...

toča, Rona-Alpe Svet24.si

VIDEO in FOTO: V silovitem neurju dva mrtva, ...

prijaznost Petisvet.si

Pričarajmo danes sebi in drugim dan prijaznosti

oblaki, neurje Svet24.si

Konec vročinskega vala, na nebu se pripravlja, ...

mamica jozica Svet24.si

FOTO: Jožica po moževi smrti ostala sama z ...

spela groselj grega 10 Njena.si

Špela odkrito: 'Poroka mi ne pomeni nič'

teja perjet-jani jugovic Njena.si

Iskrena izpoved slavne mamice Teje Perjet

Svet

Merklova: Začasni in stalni mehanizem za evro bi lahko vzporedno delovala več let

Deli na:

Stalni mehanizem za stabilnost evra (ESM) bi lahko okrepili tako, da bi začasni sklad za zaščito evra (EFSF) več let deloval hkrati z ESM, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes v Berlinu povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Sprva je bilo predvideno, da bo EFSF po juliju, ko bo začel delovati ESM, deloval le še eno leto.  

To bi pomenilo, da bi 500 milijardam evrov, kolikor trenutno znaša posojila sposobnost ESM, dodali okoli 200 milijard evrov sredstev EFSF, ki so še neporabljena, a že rezervirana za Irsko, Portugalsko in Grčijo. Posojilna sposobnost ESM naj bi načeloma na dolgi rok ostala pri 500 milijardah evrov, je pojasnila Merklova.

S tem naj bi v Berlinu vsaj delno popustili pod pritiski drugih prestolnic znotraj in zunaj EU, naj območje evra okrepi svoje mehanizme za zaščito skupne evropske valute oziroma t.i. obrambni zid.

Nekatere druge evropske države se sicer zavzemajo za to, da bi območje evra ta zid občutneje okrepilo in tako pomirilo vlagatelje glede sposobnosti spopada z morebitno širitvijo dolžniške krize na večja gospodarstva, kot sta Italija in Španija.


Članice območja evra so pogodbo o ustanovitvi ESM, katerega namen je preprečiti nadaljnje širjenje dolžniške krize v območju skupne evropske valute, podpisale 2. februarja. Delovati bo začel julija letos, njegova posojilna sposobnost pa je ob 700 milijardah evrov kapitala trenutno pri 500 milijardah evrov.

H krepitvi požarne zaščite v območju evra poziva tudi Evropska komisija. "Menimo, da je možna kombinacija posojilne sposobnosti EFSF in bodočega ESM, da bi tako zavrnili vsakršne dvome glede sposobnosti območja evra, da premaga krizo," je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Amadeu Altafaj Tardio.

Finančni ministri območja evra naj bi dogovor o tem dosegli na neformalnem srečanju konec tedna v Koebenhavnu.
 

Loading...