bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova še vedno zagovarja stališče iz leta 2008 proti takojšnjemu vstopu Ukrajine v Nato, Zelenski je to označil za "napačni izračun"

Deli na:
Merklova še vedno zagovarja stališče iz leta 2008 proti takojšnjemu vstopu Ukrajine v Nato, Zelenski je to označil za "napačni izračun"

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. - Foto: Profimedia

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je danes zagovarjala svojo odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči takojšen vstop v zvezo Nato. Zavrnila je kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je njeno odločitev označil za "napačen izračun", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v pozno zvečer objavljenem nagovoru kot "napačen izračun" označil odločitev, da se na vrhu Nata v Bukarešti pod vodstvom Francije in Nemčije njegove države ni sprejelo v zavezništvo, čeprav so se za to zavzemale ZDA.

"Vabim gospo Merklovo in Nicolasa Sarkozyja, da obiščeta Bučo in si ogledata, kaj je v 14 letih prinesla politika popuščanja Rusiji," je dejal in pri tem omenil domnevna grozodejstva ruskih vojakov nad ukrajinskimi civilisti, ki so jih svetovne sile označile za vojne zločine. Zelenski je evropske voditelje obtožil, da so s svojim takratnim stališčem skušali ugoditi Rusiji.

Vendar je Merklova v kratki izjavi, ki jo je podala njena tiskovna predstavnica, dejala, da "vztraja pri svojih odločitvah v zvezi z vrhom Nata leta 2008 v Bukarešti".

"Glede na grozodejstva, ki so bila razkrita v Buči in drugih krajih v Ukrajini, nekdanja kanclerka v celoti podpira vsa prizadevanja vlade in mednarodne skupnosti, da bi stali ob strani Ukrajini ter končali rusko barbarstvo in vojno proti Ukrajini," je dodala tiskovna predstavnica.

Nemčija je leta 2008 ocenila, da je za vstop Ukrajine v Nato prezgodaj, saj je ugotovila, da takrat še niso bili izpolnjeni politični pogoji.