stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova še vedno zagovarja stališče iz leta 2008 proti takojšnjemu vstopu Ukrajine v Nato, Zelenski je to označil za "napačni izračun"

Deli na:
Merklova še vedno zagovarja stališče iz leta 2008 proti takojšnjemu vstopu Ukrajine v Nato, Zelenski je to označil za "napačni izračun"

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. - Foto: Profimedia

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je danes zagovarjala svojo odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči takojšen vstop v zvezo Nato. Zavrnila je kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je njeno odločitev označil za "napačen izračun", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v pozno zvečer objavljenem nagovoru kot "napačen izračun" označil odločitev, da se na vrhu Nata v Bukarešti pod vodstvom Francije in Nemčije njegove države ni sprejelo v zavezništvo, čeprav so se za to zavzemale ZDA.

"Vabim gospo Merklovo in Nicolasa Sarkozyja, da obiščeta Bučo in si ogledata, kaj je v 14 letih prinesla politika popuščanja Rusiji," je dejal in pri tem omenil domnevna grozodejstva ruskih vojakov nad ukrajinskimi civilisti, ki so jih svetovne sile označile za vojne zločine. Zelenski je evropske voditelje obtožil, da so s svojim takratnim stališčem skušali ugoditi Rusiji.

Vendar je Merklova v kratki izjavi, ki jo je podala njena tiskovna predstavnica, dejala, da "vztraja pri svojih odločitvah v zvezi z vrhom Nata leta 2008 v Bukarešti".

"Glede na grozodejstva, ki so bila razkrita v Buči in drugih krajih v Ukrajini, nekdanja kanclerka v celoti podpira vsa prizadevanja vlade in mednarodne skupnosti, da bi stali ob strani Ukrajini ter končali rusko barbarstvo in vojno proti Ukrajini," je dodala tiskovna predstavnica.

Nemčija je leta 2008 ocenila, da je za vstop Ukrajine v Nato prezgodaj, saj je ugotovila, da takrat še niso bili izpolnjeni politični pogoji.