mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Svet

Merklova ob svojem zadnjem vrhu EU zaskrbljena glede trenutnega stanja unije

Deli na:
Merklova ob svojem zadnjem vrhu EU zaskrbljena glede trenutnega stanja unije

Angela Merkel - Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je po svojem 107. in najverjetneje zadnjem vrhu EU izrazila zaskrbljenost glede stanja, v katerem je trenutno Evropska unija. "Premagali smo številne krize, a imam tudi niz nerešenih problemov," je dejala in menila, da njenega naslednika na kanclerskem položaju čaka veliko dela.

Med težavami, s katerimi se sooča unije, je na novinarski konferenci po vrhu navedla spor s Poljsko glede vladavine prava, gospodarstvo in migracije.

Glede Poljske je nemška kanclerka ponovila, da si želi bolj umirjene debate, in pozvala k več razumevanja do zgodovine te nekdanje komunistične države. Menila je tudi, da se velikih političnih razhajanj ne da reševati zgolj s sodnimi postopki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejala, je sledila tudi razpravam v Evropskem parlamentu. "To mi ni všeč. Moramo spoštovati drug drugega. Mislim, da je to zelo pomembno," je še dejala Merklova glede tona evropskih poslancev, ki so v torek v razpravi kritizirali ravnanje poljske vlade, pa tudi v njihovih očeh nezadostno ukrepanje Evropske komisije in Evropskega sveta.

Glede migracij je menila, da je EU "vedno ranljiva od zunaj".

V luči težav gospodarstva pa je omenila, da se je denimo konkurenca z državami, kot je Kitajska, v zadnjih letih zaostrila. V začetku njenega mandata leta 2005 je bilo nemško gospodarstvo še večje kot kitajsko, danes pa je kitajski BDP najmanj štirikrat večji od nemškega, je izpostavila.

Evropa danes po njenih besedah tudi ni več "inovacijam najprijaznejši kontinent". "Tu imamo neverjetno veliko za narediti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova.

Nemška kanclerka se je zjutraj v Bruslju že poslovila od predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Če se bodo nemški socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) držali v četrtek dogovorjenega časovnega okvira koalicijskih pogajanj, bo namreč Olaf Scholz že na naslednjem vrhu EU 16. in 17. decembra zasedel mesto Merklove.

Loading...