zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova brani odvisnost EU od Turčije

Deli na:
Merklova brani odvisnost EU od Turčije

Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj branila odvisnost Evropske unije od Turčije pri polni uveljavitvi dogovora o vračanju beguncev z grških otokov v Turčijo. EU je z bojem proti vzrokom za množične migracije postala odgovorna za druge države, kar bi lahko poimenovali odvisnost, je dejala Merklova.

Merklova je zavrnila očitke, da se EU z dogovarjanjem glede begunske politike postavlja v preveč odvisen položaj s turškim predsednik Recepom Tayyipom Erdoganom. "Evropa se mora naučiti boja proti razlogom za beg in ljudem omogočiti, da jim sploh ne bi bilo treba bežati. S tem smo seveda, kar je sedaj pogosto kritizirano pri dogovoru s Turčijo, v odvisnosti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Merklova dejala včeraj na konferenci o Evropi v Berlinu.

Tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je branil dogovor in z njim predvideno vizumsko liberalizacijo za turške državljane. Če bo Turčija izpolnila zahtevane pogoje, mora EU izpolniti svoje obljube, je prepričan Steinmeier.

A ob tem se ne smemo vzdržati, ko gre za notranjepolitične razmere v Turčiji, je povedal Steinmeier in dodal, da k temu sodijo tudi kritike, če se omejuje mnenjske in medijske svoboščine. A po njegovih besedah je obenem treba poskrbeti, da obstaja trajno zanimanje za to, da ta dogovor o migracijah ne propade.