cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radanov brat: Moj brat ni nikoli ubijal, pač pa je bolnikom lajšal bolečine

Deli na:
Radanov brat: Moj brat ni nikoli ubijal, pač pa je bolnikom lajšal bolečine

Foto: POP TV

Kristjan Radan, brat zdravnika Ivana Radana, je za POP TV poudaril, da njegov brat ni nikoli ubijal, pač pa je bolnikom lajšal bolečine, kar bi morali delati tudi ostali zdravniki. Ob tem je izpostavil, da je Radan na nevzdržno stanje na oddelku opozarjal več let, očitke o odvisnosti pa je označil za grdo laž, ki da jo je sprožila ena od zdravnic.

Nihče ne more trditi, da brat pristojnih ni opozarjal na nepravilnosti, ki so se dogajale na oddelku za intenzivno nego nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je povedal Kristjan Radan. Sam je tudi prepričan, da so bili s stanjem na oddelku seznanjeni vsi.

Kot je pojasnil, je z bratom živel, zato ve, kako pretresen je prihajal domov. Bratu naj bi zdravnik pripovedoval o zdravniških zdrahah, smrt pacientov na omenjenem oddelku pa je bila, kot je povedal, daleč od dostojne. Radan naj bi svojemu bratu pripovedoval tudi o tem, kako da se je čez dan nadiralo medicinske sestre, ponoči pa so morale biti te na ravni zdravnikov, ker da slednjih ni bilo.

Očitke, da je bil brat odvisen od tablet, je Kristjan Radan označil za "grde laži, ki jih je razširila ena od zdravnic, s katero je v sporu". Kot je pojasnil, je bil v službi 150-odstoten, delal več od sodelavcev in nekdo, ki opravi 400 delavnih ur na mesec, po njegovem niti nima časa biti odvisen od tablet.

Preiskovalna sodnica je po njegovem mnenju pripor zoper njegovega brata odredila zaradi medijskih pritiskov oziroma pritiska javnosti, da se pacienti počutijo varne.

POP TV je ob tem pridobil tudi nekatere dokumente, med drugim dopisovanje med zdravnikom Radanom in sodelavci. V enem od zapisov je moč prebrati, da naj bi Radan z afero kalij odprl oči kolegom, da bi se vsaj moralno zamislili. Po tem, ko je en teden vsem razlagal o kaliju, že prvi dan naj bi vedelo pet oseb, naj bi eden od zdravnikov odvrnil "joj, to ni najboljše" druga zdravnica pa "srečno", ostali so bili ravnodušni, ni jih zanimalo, ali je bolnik dobil kalij ali ne, Radanove zapise še povzema POP TV.

V zapisih je opozarjal tudi na napeto in stresno delovno okolje. Prisotno je bilo rivalstvo med zdravniki. Tako je denimo zdravnik na temperaturni list nekaj napisal, drugi pa naslednji dan to prečrtal brez konzultacije, še kažejo dokumenti, ki jih je pridobila televizija.

Zdravnik Ivan Radan bo moral sicer prihodnjih 30 dni preživeti v priporu, če zunajobravnavni senat ne bo odločil drugače. Njegov zagovornik Milan Krstić se je včeraj zoper odločitev o priporu namreč pritožil. Breme suma sedmih umorov pa je bilo očitno za Radana težko, saj naj bi v priporu skušal storiti samomor. Zdaj je sicer izven življenjske nevarnosti, ob njem pa naj bi bil ves čas tudi pravosodni policist.