Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Medvedjev pozval k izpustitvi članic skupine Pussy Riot

Deli na:
Medvedjev pozval k izpustitvi članic skupine Pussy Riot

Foto: Reuters

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je pozval k izpustitvi članic ruske punk skupine Pussy Riot, ki jih je sodišče avgusta spoznalo za krive z verskim sovraštvom vzpodbujenega huliganstva ter jih obsodilo na dve leti zapora s prisilnim delom. Njegov poziv, ki kaže, da bi lahko članice skupine v kratkem izpustili, je že pozdravila obramba skupine.

Medvedjev je poudaril, da mu gre sicer na bruhanje zaradi tega, kar so storile članice skupine, njihovega videza v moskovski cerkvi in histerije, ki spremlja vse to, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Neprijetno mi je o tem govoriti. A to je moje osebno stališče," je dodal.

Vendar se po drugi strani ruskemu premieru tudi zdi, da pa bi bilo neproduktivno, če bi jih še naprej zadrževali v zaporu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Po mojem mnenju bi pogojna obsodba zadostovala, upoštevajoč čas, ki so ga že preživele v priporu," je na srečanju s člani Enotne Rusije včeraj še poudaril Medvedjev.


Naklonjenost Medvedjeva izpustitvi članic skupine Pussy Riot je že pozdravila obramba, ki se medtem pripravlja na pritožbeni postopek 1. oktobra na moskovskem sodišču. Eden izmed odvetnikov skupine Pussy Riot Nikolaj Polozov zato upa, da bo podobno stališče kot Medvedjev zavzelo tudi sodišče.

Punkovska zasedba Pussy Riot je 21. februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, z barvastimi kapucami čez obraz izvedla punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Vladimirja Putina, ki se je tedaj potegoval za tretji predsedniški mandat. Obsodile so tudi Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev".

Tri članice Pussy Riot - 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič - je sodišče zaradi spornega protesta 17. avgusta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču.

Obsodba je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje. Članicam skupine je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo nato zahtevalo tri leta, sodnica pa se je odločila za dve leti.