1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Med ZDA in Kubo bodo vozili trajekti

Deli na:
Med ZDA in Kubo bodo vozili trajekti

Foto: Reuters

Ameriško ministrstvo za finance je v torek naredilo nov korak v smeri izboljšanja odnosov s Kubo in izdalo dovoljenje dvema podjetjema za vzpostavitev trajektne povezave med Florido in socialističnim otokom. To bo prva redna pomorska povezava med državama po več kot pol stoletja.

Odnosi med Kubo in ZDA so se začeli izboljševati konec lanskega leta, ko sta si državi izmenjali zapornike, Kuba pa je še izpustila iz zapora vse domače oporečnike. Predsednik ZDA Barack Obama je olajšal sankcije proti Kubi in potovanja na otok, na katerega pa lahko Američani zakonito pridejo le s čarterskimi poleti.

Nekateri se sicer znajdejo po svoje in gredo v Mehiko in od tam na trajekt do Kube, kjer so kubanski carinski uradniki dovolj ustrežljivi, da jim v potne liste ne dajo pečata. Od tam potem lahko tihotapijo razno blago, če jih seveda ne ujamejo na meji med ZDA in Mehiko.

Dovoljenje za trajektno povezavo med Florido in Kubo sta dobili dve ameriški podjetji - Baja Ferries in Havana Ferry Partners, ki napovedujeta, da bo po odločitvi za pristanišča in pridobitvi raznih dodatnih dovoljenj povezava stekla že letos jeseni. Baja Ferries načrtuje večerni oziroma nočni odhod s Floride in pristanek na Kubi naslednje jutro. Pot naj bi trajala okrog deset ur.

Potovanje z ladjo ne bo poceni, saj namerava Baja Ferries zaračunavati do 300 dolarjev za povratno vozovnico, kar je le malce ceneje od cene letalskega prevoza. Za Kubance, ki potujejo med državama, pa bo lažje prinesti s seboj razne tehnične in druge predmete, ki jih na otoku primanjkuje. Američani še vedno ne smejo normalno potovati na Kubo, ampak morajo dobiti posebno dovoljenje.