pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan, kot ga še ni bilo: pred odprtjem rekonstruirane proge med Pragerskim in Hodošem

Deli na:
Dan, kot ga še ni bilo: pred odprtjem rekonstruirane proge med Pragerskim in Hodošem

Foto: Boris Cipot

Skoraj sto let po tem, ko je rajnka Avstroogrska zgradila železniško povezavo med Madžarsko in takratno prekmursko krajino do Murske Sobote, čaka danes prekmursko prestolnico dan, kot ga še ni bilo.

Uradno bo v promet spuščena prenovljena in elektrificirana železniška povezava med Pragerskim in obmejnim Hodošem. Projekt, težak okoli 460 milijonov evrov, je v veliki meri financirala EU. S Pendolinom se bo pripeljal sam predsednik vlade Miro Cerar, spremljala ga bosta ministra Gašperšič in Smerkoljeva, Madžari pa bodo prispevali zunanjega ministra, ker ima predsednik vlade Orban pomembnejše opravke. 

Bo pa Pendolino napolnjen kot  konzerva sardin, kar 580 povabljencev iz bele Ljubljane bo namreč počastilo ta zgodovinski dogodek. V soju medijskih žarometov se bo po razkazoval tudi soboški župan Aleksander Jevšek. Mestne oblasti so poskrbele, da je vsa okolica železniške postaje brezhibno urejena, še za sramoto v obliki razpadajočega objekta nekdanje restavracije Kolodvor, so zavarovali pred občutljivimi očmi jutrišnjih gostov s postavitvijo VIP šotora in belimi mrežastimi prevlekami .Sobočani, ki so sicer vljudno vabljeni na prireditev, bodo morali pač malo potrpeti.

Že vsaj dva tedna je osebje Sove, protokola in še kak varnostnik dnevno na postaji. Vsak centimeter okoli postaje je bil preverjen iz vseh varnostnih pogledov. Nekateri so se bali, da bodo zavarili tudi pokrove mestne kanalizacije, za dva dni pa na hladno odpeljali soboške brezdomce in klošarje. Mesto je razdeljeno na osem varnostnih območij, nekatere ulice bodo za promet zaprte že nocoj ob 22 h, zapora pa se bo sprostila šele v soboto zvečer.

Na prizorišču je praktično že vse nared za prihod visokih gostov: dva odra s katerih bodo odmevale besede svečanih govorcev in za nastopajoče v kulturnem programu. Stoji že VIP šotor, tudi nekaj stojnic je, na katerih naj bi se gospodi iz Ljubljane predstavili ponudniki domačih kmečkih dobrot. 

Preko noči naj bi delavci postavili še začasni montažni peron, kajti bojijo se, da bi imeli Cerar in njegovi težave pri sestopu s Pendolina. Prav gotovo bo poskrbljeno tudi za prehrano gostov. Kdo je prevzel katering žal nisem izvedel, sem pa prepričan, da bo vsa hrana za izbrance prišla iz Ljubljane.

V protokolu so se, tako kot vselej, močno potrudili: V uvodu ob 10. uri naj bi Miro Cerar predal ključe strojevodji električnega vlaka, nato se z najbližjimi sodelavci odpeljal na Hodoš, kjer bi se mu pridružil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Opoldne se bo začela prireditev z naslovom Slovenija praznuje, štirje govorci: Cerar, Gašperšič, Smerkoljeva, Szijjarto. Končala se bo z družno postavitvijo spominskega obeležja in ljudsko rajanje se lahko začne, povabljenci pa se umaknejo v senco soboške graščine.

Stroški prireditve? Drobiž, komaj dosegajo stroške izgradnje železniške postaje. Itaj je pomembneje, da se Slovenija veseli. Če že ni kruha, naj bo vsaj veselje.

Ps. Kdaj pa bo pred železniško postajo vnovič postavljen spomenik Judom, ki so jih od tod vozili v nemška koncentracijska taborišča. Že nekaj časa je, kar so ga odstranili!