kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Svet

Med obiskom Xija v Franciji za 18 milijard evrov poslov

Deli na:
Med obiskom Xija v Franciji za 18 milijard evrov poslov

Foto: Reuters

Kitajski predsednik Xi Jinping v Parizu nadaljuje državniški obisk v Franciji. Sestal se je s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, v ospredju pogovorov pa je bilo po pričakovanjih gospodarsko sodelovanje. Francija in Kitajska sta sklenili kakih 50 poslov, vrednih skupaj 18 milijard evrov, je po pogovorih sporočil Hollande.

"Približno 50 sporazumov, ki so bili danes podpisani, je vrednih 18 milijard evrov," je Hollande dejal na skupni novinarski konferenci s Xijem. "Ti dogovori predstavljajo službe, rast in dobre obete za prihodnja leta," je dodal francoski predsednik.

Najbolj odmeven posel je kitajsko naročilo 70 letal družbe Airbus, vredno 7,2 milijarde evrov. Airbus je prav tako podpisal sporazum o podaljšanju skupnega projekta za sestavljanje njihovih letal tipa A320 na Kitajskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na srečanju predsednikov je bil prav tako uradno potrjen vstop kitajskega avtomobilskega koncerna Dongfeng v francosko skupino PSA Peugeot Citroen. V okviru dogovora bo Dongfeng v zameno za 800 milijonov evrov prevzel 14-odstotni delež skupine. Istočasno bo enak delež prevzela francoska država, s čimer bo Kitajcem preprečila prevzem nadzora nad to francosko tradicijo.


Voditelja Kitajske in Francije sta pogovore vodila v Elizejski palači, kjer so tudi podpisali številne sporazume. Kitajskega predsednika sicer ob obisku spremlja številčna gospodarska delegacija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xi in njegova soproga Peng Liyuan sta obisk Francije začela v torek v Lyonu, kjer ju je pričakal zunanji minister Laurent Fabius.

Gospodarski in trgovinski odnosi med Kitajsko in Francijo so dobro razviti, ima pa Francija precejšen primanjkljaj v blagovni menjavi - ta je lani znašal 25,8 milijarde evrov. Konec leta 2012 so francoske investicije na Kitajskem znašale 16,7 milijarde evrov, kar je štirikrat več kot v obratni smeri. Državi sicer letos praznujeta 50 let vzpostavitve diplomatskih odnosov.

Francija je ena od postojank Xija na njegovi evropski turneji. Ob koncu tedna bo obiskal Nemčijo, nato pa še Bruselj, kjer bo obiskal institucije EU. Doslej je že obiskal Nizozemsko, kjer se je udeležil vrha o jedrski varnosti.