Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Peking vrača udarec: Kitajska je tarča ameriškega kibernetskega vohunjenja

Deli na:
Peking vrača udarec: Kitajska je tarča ameriškega kibernetskega vohunjenja

Foto: Reuters

Peking je po objavi obtožnice proti petim kitajskim vojaškim vohunom v ZDA na pogovor poklical ameriškega veleposlanika. Obenem je kitajsko zunanje ministrstvo ostro kritiziralo potezo ameriškega pravosodnega ministrstva in zatrdilo, da je Kitajska tarča ameriškega kibernetskega vohunjenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so pri veleposlaniku Maxu Baucusu protestirali zaradi obtožnice proti petim kitajskim vojaškim vohunom iz enote 61398 tretjega oddelka kitajske ljudske armade.

Obtožnica pravosodnega ministrstva trdi, da so Wang Dong, Sun Kailiang, Wen Xinyu, Huang Zhenyu in Gu Chunhu vodili operacije vdorov v računalniške sisteme podjetij in vojaške industrije, da pridejo do informacij, ki bi koristile kitajskim državnim podjetjem oziroma vojski.

Do vdorov naj bi prihajalo več let, agenti policije FBI pa so vlomilcem sledili domov in prišli do sedeža omenjene enote 61398 tretjega oddelka ljudske armade v Šanghaju.

Kitajsko zunanje ministrstvo je obtožbe zavrnilo kot "popolnoma izmišljene, skrajno absurdne", ZDA pa obtožilo hinavščine in dvojnih meril.

"Kitajska je žrtev resne kibernetske tatvine s strani ZDA, prisluškovanja in nadzorovanje," je ZDA ob tem obtožil tiskovni predstavnik ministrstva Qin Gang. V podporo svojim trditvam je navedel številne podatke kitajske spletnega centra, ki naj bi dokazovali ameriško vohunjenje.

"Kitajska je že večkrat pozvala ZDA, naj prenehajo, a nikoli ne izjavijo ničesar o prestrezanju podatkov, niti tega ne zanikajo niti se ne opravičijo kitajskemu narodu," je še dejal.