pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova v Pekingu išče rešitve za nemški izvoz in migrantsko krizo

Deli na:
Merklova v Pekingu išče rešitve za nemški izvoz in migrantsko krizo

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes v Pekingu sestala s kitajskim premierjem Li Keqiangom in zvečer še s predsednikom Xi Jinpingom. Njen že osmi obisk Kitajske bo namenjen predvsem pogovorom o gospodarskem sodelovanju, zlasti oživljanju nemškega izvoza na Kitajsko, pa tudi iskanju rešitve za krizo v Siriji.

Nemčija si spričo velike begunske krize v Evropi želi večjega angažmaja Pekinga v iskanju politične rešitve za krizo v Siriji, pa tudi več prizadevanj Kitajske za stabilizacijo razmer v Afganistanu in Pakistanu, od koder prav tako izvira veliko beguncev, ki preko balkanske poti derejo predvsem proti Nemčiji.

Za največje gospodarstvo v EU je država z največ prebivalci na svetu eno ključnih tržišč. Kitajska podjetja potrebujejo visoko razvito nemško tehnologijo, milijoni pripadnikov kitajskega srednjega razreda pa hrepenijo po nemških limuzinah, gospodinjskih aparatih in drugih izdelkih.

Kitajska je za Francijo, ZDA in Veliko Britanijo četrti največji izvozni trg za Nemčijo. Delež Kitajske v celotni strukturi nemškega izvoza je lani predstavljal že 6,6 odstotka celotnega izvoza; še leta 2007 le 3,1 odstotka. Izvoz na Kitajsko je bil do letos tudi praktično glavni motor rasti nemških izvoznikov, zlasti avtomobilske industrije. Še lani se je nemški izvoz na Kitajsko povečal za 11 odstotkov.

Toda letos so se sredi ohlajanja kitajskega gospodarstva te številke precej umirile. Kot kažejo podatki nemške gospodarske zbornice, se je v prvi polovici letošnjega leta povečal le za 0,8 odstotka.