zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Med obiskom Erdogana v Nemčiji spopadi med privrženci in nasprotniki

Deli na:
Med obiskom Erdogana v Nemčiji spopadi med privrženci in nasprotniki

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obiskal nemško mesto Karlsruhe, kjer ga je pričakalo več kot 14.000 privržencev. A po drugi strani so pred sejemsko dvorano, prizoriščem Erdoganovega nastopa, potekali protesti proti njegovemu obisku. Nasprotniki Erdogana so se spopadli s privrženci, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi.

Erdogan je množici podpornikov, v kateri so prevladovali turški priseljenci, dejal, da "za nas niste samo zdomci, temveč naša moč v tujini". Prebivalce Nemčije s turškimi koreninami je pozval, naj se integrirajo v nemško družbo, a naj istočasno ne pozabijo vrednot, vere in jezika domovine. "Čim močnejše je naše sodelovanje v svetu, tem močnejši bomo vsi," je zatrdil turški predsednik.

Obisk naj bi bil namenjen srečanju z mladinskimi skupinami, a ga večinoma dojemajo kot del volilne kampanje pred turškimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 7. junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Niso pa bili vsi navdušeni nad Erdoganovim prihodom, saj ga je pričakalo tudi več tisoč protestnikov, nato pa je izbruhnilo nasilje med privrženci in nasprotniki turškega predsednika. Po navedbah lokalne policije je prišlo do nasilja pred prizoriščem Erdoganovega nastopa, kjer je na vstop čakalo več tisoč podpornikov. Nekateri od njih naj bi se spravili nad simpatizerje Kurdske delavske stranke (PKK), pri čemer je bilo več ljudi ranjenih.

V Nemčiji živi okoli 1,4 milijona Turkov, ki lahko volijo na turških parlamentarnih volitvah. Predstavljajo skoraj polovico turškega volilnega telesa v tujini. "Volilna skrinjica je vaše orožje," je opozoril Erdogan, ki sicer privržencev ni neposredno pozval k izbiri vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je pa izpostavil dosežke njene vlade.

Turški predsednik mora biti po ustavi sicer politično nevtralen, vendar je Erdogan pred izvolitvijo na predsedniški stolček več kot desetletje vodil vlado in AKP.