Revija Reporter
Svet

Manfred Weber ali Alexander Stubb: EPP izbira na kongresu v Helsinkih

STA

7. nov. 2018 8:08 Osveženo: 8:10 / 07. 11. 2018

Deli na:

Manfred Weber in Matej Tonin

Twitter/NSi

Najvplivnejša evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), danes začenja dvodnevni kongres v Helsinkih, kjer bo v četrtek izbrala vodilnega kandidata za evropske volitve. Za to vlogo se potegujeta Nemec Manfred Weber in Finec Alexander Stubb, ki se bosta drevi pomerila v polurni javni razpravi.

Koncept vodilnih kandidatov, ki je bolj poznan po nemškem izrazu spitzenkandidati, je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi nadela obraze od ljudi odtujeni evropski politiki in okrepila volilno udeležbo, tudi z obljubo po večji demokratičnosti. Vodilni kandidat naj bi namreč v primeru zmage svoje stranke na volitvah postal predsednik Evropske komisije.

Sistem je sicer sporen iz pravnih in političnih razlogov. Predviden cilj ni zajamčen, saj voditelji članic, ki imajo glavno besedo pri tem, kdo bo predsednik komisije, izpostavljajo, da ni samodejnosti med izidom volitev in to funkcijo. Prav tako koncept doslej ni bistveno prispeval h krepitvi volilne udeležbe. A vendar je pomemben, saj spodbuja razpravo o evropskih temah in vnaša pomembno dinamiko v volilni proces.

Potem ko so v drugi največji, socialdemokratski evropski politični družini, ki ima sicer kongres decembra v Lizboni, v začetku tedna sporočili, da bo po umiku kandidature Slovaka Maroša Šefčoviča njihov vodilni kandidat Nizozemec Frans Timmermans, bo naslednja na vrsti EPP, ki bo svojega spitzenkandidata izbrala v četrtek.

Favorit je vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Weber, ki so ga podprle tudi slovenske članice EPP - SDS, NSi in SLS. Pri glasovanju, ki je tajno, sicer ne bo šlo zgolj za izvolitev vodilnega kandidata, temveč tudi za opredelitev do spornega madžarskega premierja Viktorja Orbana, saj je odnos do Orbana eden od dejavnikov, ki najbolj razlikuje Webra in Stubba.

Bivši finski premier Stubb je namreč predstavnik liberalnejše struje znotraj EPP, ki se zavzema za strožji pristop do Orbana, ki mu nasprotniki očitajo pretrdo protimigracijsko politiko ter avtokratske poteze, Weber pa je predstavnik konservativnejše struje, ki je madžarskemu premierju bolj naklonjena.

Zanimivo bo videti, koliko podpore bo dobil Stubb, saj se bo s tem izkristalizirala tudi podpora Orbanu znotraj stranke. Manj podpore bo dobil Finec, bolj v desno se obrača EPP pred evropskimi volitvami, pravijo neuradni viri blizu stranke.

Glasovalno pravico ima 734 delegatov, med katerimi je 20 slovenskih, od tega deset iz SDS ter po pet iz NSi in SLS.

Na kongres EPP v Helsinkih je povabljenih več kot 2000 udeležencev. Med ključnimi člani družine, ki so v četrtek med govorci na kongresu, so nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Udeležujejo pa se ga še številni voditelji evropskih desnosredinskih strank, tudi vodja SDS Janez Janša.

V četrtek se bo v Madridu začel tudi tridnevni kongres družine evropskih liberalcev, kjer še ni jasno, kako se bo skupina povezala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in kako se bo vključila v proces spitzenkandidatov. Med napovedanimi govorci na kongresu sta tudi slovenski premier Marjan Šarec in evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc.