franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonski novinar v zaporu zaradi razkritja zaščitene priče, Ovse zahteva izpustitev

Deli na:
Makedonski novinar v zaporu zaradi razkritja zaščitene priče, Ovse zahteva izpustitev

Foto: Reuters

Prizivno sodišče v Skopju je novinarju Tomislavu Kežarovskemu, obsojenemu zaradi razkritja identitete zaščitene priče, ta teden skrajšalo zaporno kazen s štirih in pol na dve leti, a mora preostanek kazni prestati v zaporu in ne v hišnem priporu kot doslej. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je včeraj zahtevala izpustitev novinarja.

Kežarovski je bil leta 2013 obsojen, ker je leta 2008 v članku "nezakonito širil informacije in razkril ime priče v primeru umora". Makedonska policija je leta 2008 v preiskavi umora na podlagi pričanja zaščitene priče aretirala tri osumljence. Trojica je bila kasneje izpuščena na prostost, ker je priča umaknila svojo izjavo, češ da jo je podala pod policijsko grožnjo.

Preiskovalni novinar se je ob začetku sojenja izrekel za nedolžnega in se na razsodbo pritožil. Pet mesecev je bil v preiskovalnem priporu v Skopju, nato pa so mu po pritisku mednarodne skupnosti odobrili hišni pripor.

Prizivno sodišče je v četrtek odločilo, da kazen na podlagi novinarjeve pritožbe skrajša s štirih in pol na dve leti zapora, vendar pa mora novinar preostanek kazni - tri mesece in 10 dni - prestati v zaporu in ne v hišnem priporu. Kežarovskega so aretirali v petek pozno zvečer.

Makedonski novinarji so spričo odločitve v petek protestirali pred zgradbo prizivnega sodišča in solidarnost med drugim izrazili s transparenti Tudi jaz sem Kežarovski v več jezikih, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Evropsko združenje novinarjev (EFJ) pa je odločitev sodišča v petek označilo za sramoto za državo.

Predstavnica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za medijsko svobodo Dunja Mijatović je pozvala k takojšnji izpustitvi novinarja in poudarila, da je odločitev sodišča hud udarec za svobodo medijev v Makedoniji. "Zaporna kazen za novinarje zaradi njihovega pisanja je v demokraciji nesprejemljiva. Odločitev sodišča je nevaren presedan za svobodne medije in raziskovalno novinarstvo," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.