nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mitja Kunstelj še ni v zaporu

Deli na:
Mitja Kunstelj še ni v zaporu

Foto: Primož Lavre

Ker Mitji Kunstlju sodišče še ni izročilo sodbe višjega sodišča, ga še ni moglo pozvati na prestajanje polletne zaporne kazni zaradi obrekovanja dveh novinarjev.

Po pravnomočni obsodbi na šest mesecev zapora kontroverzni bloger Mitja Kunstelj še ni bil pozvan na prestajanje kazni. Kot so nam odgovorili na okrožnem sodišču v Ljubljani, zaporni nalog še ni bil izdelan, ker sodba še ni izvršljiva: »Sodba druge stopnje se še vedno vroča obsojenemu Mitji Kunstlju. Sodišče javnosti o tem, kje in kdaj bo obsojeni nastopil kazen zapora, ne obvešča

Novembra lani je višje sodišče potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki mu je maja 2013 zaradi obrekovanja izreklo zaporno kazen. V svojih blogih je žaljivo pisal o nekdanji novinarki Špeli Predan in upokojenem novinarju in publicistu Vinku Vasletu ter o njunem spolnem življenju. Ko je bil zaradi tega obsojen na denarno kazen, je ni plačal, žaljive zapise pa je nadaljeval na drugi spletni domeni, zato je sodišče vztrajalo pri izrečeni nepogojni kazni. Ob tem je sodišče opozorilo tudi na njegov nespoštljivi odnos do sodnih postopkov, v katerih je prav tako žalil zasebna tožilca. Poleg tega se ni hotel podrediti ukazu predsednika senata, da sede na zatožno klop, in je samovoljno zapustil razpravno dvorano.

»Poudariti velja, da je obtoženi na svetovnem spletu, kjer se je z njegovimi pisanji  lahko seznanil vsakdo, vztrajno in kontinuirano, v več kot letu in pol (3. 7. 2010–22. 2. 2012), objavljal nove zapise o zasebnih tožilcih, prežete z dokazano neresnično ter objektivno žaljivo vsebino, ki bi nedvomno mogla, kot je pokazal izveden dokazni postopek, škoditi njuni časti in  dobremu imenu. Količina in vsebinska zavrženost obtoženčevih zapisov je brez primere pri kaznivih dejanjih zoper čast in dobro ime, ki so jih obravnavala slovenska sodišča,« so višji sodniki zapisali v sodbi. Kunstelj je bil že obsojen zaradi tatvine, prikrivanja ter neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.