roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madurov režim v Venezueli naj bi v dveh letih izvedel 8200 zunajsodnih pobojev

Deli na:
Madurov režim v Venezueli naj bi v dveh letih izvedel 8200 zunajsodnih pobojev

Foto: Reuters

Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International (AI) je venezuelske oblasti obtožila, da pod krinko boja proti kriminalu izvaja zunajsodne poboje. Od leta 2015 pa do sredine leta 2017 so našteli najmanj 8200 zunajsodnih usmrtitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Organizacija je v včeraj objavljenem poročilu opozorila, da je stopnja umorov v Venezueli ena najvišjih na svetu. Venezuelska vlada pa ne le, da ne more zaščiti državljanov, ampak izvaja "represivne ukrepe z vojaškimi sredstvi" pod krinko boja proti kriminalu.

Od socialistične vlade pod vodstvom Nicolasa Madura AI zahteva takojšnje ukrepe za zmanjševanje nasilnih smrti. Caracas pozivajo tudi, naj zviša policijske standarde na raven, ki bo ustrezala mednarodnim normam spoštovanja človekovih pravic.

"Vlada predsednika Madura bi morala varovati pravico do življenja, ne pa marginalizirati ljudi kot kriminalce. Mladi Venezuelci, ki se otepajo revščine, ne bi smeli živeti v strahu, da jih bodo policisti ali vojaki imeli za sovražnike, ki jih je treba pokončati," je na predstavitvi poročila na Dunaju opozorila Erika Guevara-Rosas, direktorica AI za območje Amerik.

95 odstotkov tistih, ki so bili ubiti v akcijah policije ali vojske, je bilo moških, starih od 12 do 44 let. Večina ubojev se je zgodila v revnih četrtih mest ali na ruralnih območjih, navaja poročilo.

Po ocenah Združenih narodov je iz Venezuele zaradi splošnega pomanjkanja in krize pobegnilo okoli 1,6 milijona ljudi, večinoma v sosednje države. Samo v Kolumbijo naj bi se zateklo okoli 800.000 Venezuelcev.