Revija Reporter
Slovenija

Spomin na dan, ko je nad Slovenijo strmoglavil ameriški bombnik

STA

12. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Gradencu je bila včeraj slovesnost z odkritjem obeležja posadki tam leta 1945 strmoglavljenega, v bojih nad Avstrijo poškodovanega ameriškega bombnika.

Njena častna pokrovitelja sta predsednik republike Borut Pahor in veleposlanik ZDA Brent R. Hartley. Zbrane je nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Ploščo so odkrili v spomin na desetčlansko posadko ameriške leteče trdnjave B-17 Je Reviens - Vrnem oz. Vračam se, ki so jo ob napadu na strateško pomembne transportne sisteme nad Gradcem v Avstriji 9. marca 1945 močno poškodovali, je za STA povedal predsednik žužemberškega Turističnega društva Suha krajina Vlado Kostevc.

Bombnik je nato strmoglavil v bližini suhokranjske vasi Gradenc pri Žužemberku, njegova posadka skupaj s še živečim pilotom Edwardom F. Loganom pa je še pravočasno izskočila s padali, varno pristala in se ob pomoči domačinov ter partizanov Gubčeve brigade vrnila v italijansko letalsko bazo.

Pilot Logan, ki je spomine popisal v knjigi Skočite, prekleto, skočite, je včerajšnji dogodek spremljal preko video povezave.

Kostevc je dodal, da spominsko obeležje predstavlja pomemben in skupen zgodovinski pomnik, hkrati pa skupno zavezanost miru, sožitju ter domoljubju. Gre tudi za željo o svetu brez vojn, nasilja in revščine, je še.

Katičeva je izrazila veselje, da zavest o pomoči zaveznikov slovenskemu narodu med drugo svetovno vojno še vedno živi, in da je medsebojna povezanost ostala ter se v vsem tem času še krepila. To dokazuje tudi odkrito obeležje ameriškim letalcem, so njene besede povzeli na ministrstvu za obrambo.

Že takrat se je izkazalo, da lahko le skupno prizadevanje in sodelovanje zaveznikov dosežeta svetovno premirje, je dejala in dodala: "Tudi danes lahko le združena mednarodna skupnost pomaga doseči mir in varnost ljudem v tistih delih sveta, kjer po miru še vedno hrepenijo. Del te mednarodne skupnosti, ki pomaga, smo tudi mi."

Župan Občine Žužemberk Franc Škufca je poudaril, da gre za dogodek, ki je za vedno povezal usodi dveh narodov. "Obeležje, ki ga danes odkrivamo, ni le pomnik na pretekle dogodke, ampak je tudi opomnik, da se strahote vojne ne bi nikoli ponovile," je dejal ter spomnil na hude preizkušnje prebivalcev teh krajev med drugo svetovno vojno in na prizadevanja, da se sovraštvo in razdvajanja ne bi ponovila.

V drugi svetovni vojni so se kovali temelji slovensko-ameriškega prijateljstva in vojaškega sodelovanja, ki so se še okrepili z vstopom Slovenije v Nato, pa je dejal veleposlanik ZDA Brent R. Hartley. Izpostavil je predvsem izreden pogum in človečnost domačinov in partizanov, ki so povsem neznanim letalcem, ki so dobesedno padli z neba, pomagali na varno.

Slovesnost so pripravili Občina Žužemberk, vaščani Gradenca in Turistično društvo Suha krajina. Kot so poudarili organizatorji, je obeležje pomemben pomnik naše skupne zgodovine, zavezanosti miru, sožitju in domoljubju, obenem pa simbol želja po svetu brez vojn, nasilja in revščine.

Po podatkih žužemberške občine je bombnik B-17 Je Reviens sodil v 817. bombniško eskadriljo 483. bombniške skupine v okviru 5. letalskega polka ZDA.