stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin vpričo Macrona: Na vsak način bom preprečil, da se tudi v Moskvi ne bi zgodili "rumeni jopiči"

Deli na:
Putin vpričo Macrona: Na vsak način bom preprečil, da se tudi v Moskvi ne bi zgodili "rumeni jopiči"

Vladimir Putin in Emmanuel Macron na junijskem vrhu G20 v Osaki - Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj ob začetku pogovora z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ocenil, da po izvolitvi Volodimirja Zelenskega za novega predsednika Ukrajine obstaja prava priložnost za mir v Ukrajini in konec petletnega konflikta na vzhodu te države.

Macron je Putina sprejel v svoji sredozemski rezidenci Fort Bregancon, ukrajinski konflikt pa je med glavnimi temami njunega pogovora ob dvostranskem sodelovanju in drugih mednarodnih temah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je izrazil upanje, da se bo udeležil vrha z voditelji Ukrajine, Rusije in Nemčije, t. i. normadijske četverice, v "prihodnjih nekaj tednih", da bi skušali končati ukrajinski konflikt. Ta se je začel leta 2014 in doslej zahteval okoli 13.000 življenj.

Evropska unija je proti Rusiji uvedla vrsto sankcij, potem ko si je Moskva leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim. To je sprožilo vojno med proruskimi separatisti in vladnimi silami na vzhodu Ukrajine.

Macron je včeraj Putinu dejal, da je treba rešiti vprašanje Ukrajine, glede katerega se EU in Rusija ne strinjata. Ocenil je, da je treba še naprej ohranjati pritisk in energijo za rešitev tega problema.

Putin pa je napovedal, da bo z Macronom govoril o svojih pogovorih z novim ukrajinskim predsednikom. "O nekaterih stvareh je vredno govoriti in dajejo podlago za previden optimizem," je dodal.

Zelenski je izrazil pripravljenost na pogovor s Putinom na štiri oči, v minulih tednih pa sta se pogovarjala po telefonu.



Srečanje Putina in Macrona je namenjeno tudi pripravam na vrh skupine sedmih najbolj razvitih držav (G7), ki ga bo konec prihodnjega tedna Macron gostil v Biarritzu. Rusija je bila sicer do izbruha ukrajinske krize del te skupine najbolj razvitih držav, a so jo potem ostale izključile.

Putin je včeraj pri Macronu dejal, da "ne bi zavrnil" ponovnega povabila v to skupino. "Kakršnikoli stiki z našimi partnerji so vedno koristni," je dejal Putin.

Putin se je zavzel tudi za normalizacijo odnosov med EU in Rusijo. Na ta način bi Rusija in Francija "lahko dosegli še veliko več", zlasti na gospodarskem področju, je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Macron pa je v povezavi s tem dejal, da je seveda treba prej razrešiti vprašanje ukrajinske krize. Je pa menil, da bi več medsebojnega zaupanja lahko pomagalo tudi pri razreševanju številnih nesporazumov, ki so se nabrali med stranema v zadnjem desetletju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na novinarsko vprašanje je Putin komentiral tudi proteste v Moskvi, ki so izbruhnili zaradi izključitve opozicijskih kandidatov iz volitev v mestni svet. Kot je dejal, bo na vsak način preprečil, da se tudi v Moskvi ne bi zgodili "rumeni jopiči".

Protesti gibanja rumenih jopičev so pretresali francosko prestolnico in celotno Francijo od konca lanskega leta. "Kaj takega si v ruski prestolnici ne želimo. Naredili bomo vse, da položaj ostane v okviru zakona," je dejal Putin, ki je sicer deležen mednarodnih kritik, da je preoster do opozicije in protestnikov. Policija jih je v več tednih namreč prijela okoli 3000.