magdalena jankovec Dobra karma

'Moj namen je spreminjanje zavesti ljudi na tem ...

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Svet

London in Bruselj začenjata intenzivna pogajanj o odnosih po brexitu

Deli na:
London in Bruselj začenjata intenzivna pogajanj o odnosih po brexitu

Foto: Profimedia

Združeno kraljestvo in Evropska unija bosta danes v Bruslju nadaljevala pogajanja o prihodnjih odnosih med stranema po britanskem izstopu iz Evropske unije. To bo prvo fizično srečanje pogajalcev Velike Britanije in EU po marcu. Strani tako začenjata intenzivna pogajanja.

Peti krog pogovorov se bo začel s srečanjem glavnih pogajalcev unije Michela Barnierja in Velike Britanije Davida Frosta. Nato bodo med drugim govorili o enakih konkurenčnih pogojih. V prihodnjih dneh bodo na programu še pogovori o ribištvu, trgovini in pravosodnem sodelovanju. Pogajanja se bodo zaključila v petek.

Barnier je pretekli teden dejal, da EU potrebuje jasne signale, da je Velika Britanija pripravljena delati na dogovoru.

Frost pa je na Twitterju zapisal, da morajo to biti prava pogajanja. "Nekatera nerealistična stališča EU se morajo spremeniti, če želimo doseči napredek," je še izpostavil.

V dosedanjih štirih krogih pogajanj, ki so zastala tudi zaradi pandemije covida-19, strani nista dosegli bistvenega napredka. Zato sta se sredi junija dogovorili, da bosta intenzivirali pogajanja. Naslednji krog pogajanj bo tako že prihodnji teden v Londonu, nato pa še vsak teden do konca julija in tudi v drugi polovici avgusta.

Velika Britanija je iz EU izstopila konec januarja. V prehodnem obdobju do konca leta država ostaja del enotnega trga in carinske unije. Če stranema ne bo uspelo doseči dogovora o prihodnjih odnosih, bi lahko v začetku leta 2021 prišlo do trdega gospodarskega preloma, vključno s carinami in drugimi trgovinskimi ovirami. Podaljšanje prehodnega obdobja je London zavrnil.

Loading...